Wat is een cyberverzekering?

Een verzekering die steeds belangrijker wordt

cyber-security-hack-business-financial-man-person-unrecognizable-criminal-thief-pc-electronics-screen t20 3wX107

Een cyberverzekering is een verzekering waarmee je je bedrijf indekt tegen financiële schade door cybercrime. Want: cyberincidenten komen helaas steeds vaker voor. Wat moet je weten over de cyberverzekering?

Digitale kwetsbaarheid

Een ondernemer met een bedrijfspand zal een verzekering afsluiten tegen schade aan zijn pand en de inboedel. Maar ondernemers zijn soms iets minder oplettend als het gaat om het gevaar van digitale schade. Nu steeds meer zaken online gaan, wordt de kans ook steeds groter dat je digitaal schade oploopt door cybercrime. We zijn afhankelijk van digitale diensten en daardoor zijn we kwetsbaar. Op welke manieren ben je als bedrijf digitaal kwetsbaar? 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hacks

  • Computervirussen

  • Phishing

  • Ransomware

  • Datalek (al dan niet door menselijk falen)

  • Ddos-aanval

Hoe groot is de kans een van deze aanvallen jouw bedrijf zou overkomen? De gevolgen van een cyberaanval zijn vaak groot en kunnen het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen. Niet zo gek dus dat de cyberverzekering begonnen is aan een opmars.

Wat dekt een cyberverzekering?

Een cyberverzekering is meestal opgebouwd uit een aantal onderdelen, zoals:

Financiële schade vergoeden

Net als andere schadeverzekeringen, dekt een cyberverzekering schade, namelijk schade door een digitale aanval. Bijvoorbeeld: de software van je bedrijf is gehackt. Je hebt geen toegang meer tot je klantgegevens en lijdt omzetverlies doordat je niks meer kunt verkopen. Om nog maar te zwijgen van imagoschade en financiële schade van derden. In zo’n geval dekt een cyberverzekering (gedeeltelijk) de kosten. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Aansprakelijkheid

De gevolgen van een digitale aanval kunnen groot zijn voor derden. Bijvoorbeeld: klantgegevens zijn op straat komen te liggen waarmee iedereen toegang krijgt tot privacygevoelige gegevens. Hiervoor kan jij aansprakelijk gesteld worden. In zulke gevallen heb je misschien juridische kosten. Of je krijgt een boete opgelegd.

Digitale schade voorkomen

Een cyberverzekering gaat bijna altijd samen met een risicoanalyse vooraf, zodat jij je bedrijf zo goed mogelijk beschermt tegen een eventuele cyberaanval. Je zult waarschijnlijk goede beveiligingssoftware moeten installeren, zodat je de meeste virussen en ransomware buiten de digitale deur kunt houden. Voorkomen is beter dan genezen, want ook al heb je een verzekering: het is echt niet leuk als je bedrijfsgegevens ‘gegijzeld’ zijn.

Herstellen digitale omgeving

Mocht het toch gebeuren dat je de dupe bent van een digitale aanval, dan zal de cyberverzekering ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weer online bent. Dat betekent waarschijnlijk dat een of meerdere (dure) ICT-experts naar jouw online-omgeving moeten kijken om alles weer up and running te krijgen.

Persoonsgegevens

Soms stelen hackers persoonsgegevens. In andere gevallen komen persoonsgegevens door een menselijke fout op straat te liggen. Bij een datalek moet je altijd de Autoriteit Persoonsgegevens inlichten. Dit moet je doen binnen 72 uur. Natuurlijk moet je voldoende voorzorgsmaatregelen nemen om een datalek waarbij persoonsgegevens gestolen worden, te voorkomen. Als je hierin nalatig bent geweest, kun je een boete krijgen.

Lees meer over wat je moet doen bij cybercrime

Voor wie is een cyberverzekering?

Cybercrime is allang niet meer iets wat alleen gebeurt bij bedrijven. Natuurlijk is de potentiële schade bij bedrijven vaak groter, maar verzekeraars bieden ook steeds cyberverzekeringen voor particulieren aan. Dat illustreert hoe reëel de kans is op een cyberaanval.

Cyberverzekering voor bedrijven

Of je nu zzp’er bent of mkb’er, een cyberverzekering is een onmisbaar onderdeel geworden van het verzekeringspakket van bijna elke ondernemer. Je moet je afvragen hoe je werk eruit zou zien als je geen gebruik kon maken van digitale diensten. Zou je je onthand voelen? Zou je door kunnen werken? Hoe veel tijd zou het kosten om alles weer aan de praat te krijgen? 

Vaak blijkt dat we afhankelijker zijn dan we denken, al was het alleen maar omdat je facturen stuurt voor de werkzaamheden die je verricht of je klantgegevens in een cloud bewaart. Hoe digitaler je werkt, des te groter de kans op cyberschade.

Bedrijfsverzekeringen

Als je een bedrijf runt, heb je een flinke lijst bedrijfsverzekeringen nodig om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Denk aan een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. Natuurlijk is het handig te kijken welke verzekeringen je echt nodig hebt, of liever: tegen welke risico’s je allemaal financieel beschermd wilt worden. Een verzekeraar of een tussenpersoon kan je informeren over de voorwaarden en de dekkingen, zodat je de verzekeringen afsluit die je nodig hebt.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.