Hoe verkoop ik mijn bedrijf aan een medewerker?

Tips bij overdracht aan werknemer

accountants, samenwerken

Wil je je bedrijf verkopen en is een medewerker geïnteresseerd? Dan moet je het verkoopproces extra zorgvuldig nemen om de verstandhouding niet te verstoren.

Je onderneming verkopen, je doet het (meestal) maar één keer in je ondernemerscarrière, dus je wil graag dat het goed gebeurt. Neem alle stappen uit het verkoopproces zorgvuldig door, denk goed na over de fiscale, juridische, financiële en emotionele aspecten. Draag je het bedrijf over aan een personeelslid, dan moet je een extra goede afweging maken. Gaat er ergens in het proces iets mis, dan kan dit de relatie tussen jou en je medewerker schaden. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat als gevolg van een mislukte MBO (Management Buy-Out)een van de meest gewaarde mensen binnen het bedrijf opstapt. Hoe kun je dit voorkomen?

Tips bij overdracht aan medewerker

  1. Zorg dat je je goed hebt voorbereid voordat je een aanbod aan de medewerker doet (datzelfde geldt overigens voor de medewerker). Vraag jezelf af: Wat wil ik? Nog meewerken of helemaal stoppen? En hoe zou de overdracht fiscaal moeten plaatsvinden en tegen welke prijs zou dit volgens jou moeten gebeuren? Wil je de hoofdprijs (in dat geval zou je de MBO nog eens goed moeten overwegen, want die geeft zelden de hoogste prijs) of gun je de werknemer een lagere prijs, die voor hem haalbaar is? Zou een geleidelijke overdracht eventueel bespreekbaar zijn?

  2. Zorg dat het aanbod in alle opzichten haalbaar is voor de medewerker. Om de financiering te laten slagen moet je als ondernemer vaak een deel van de koopsom als lening verstrekken, zeker bij een MBO ben je vaak zelfs de grootste financier. Als je vertrouwen hebt in je medewerker, dan is het risico overzienbaar. Heeft de beoogde medewerker zelf wel financiële middelen beschikbaar? Zo niet, dan weet je zeker dat je de grootste financier zult zijn. Wil je dat niet, kies dan niet voor de MBO( begin er dan ook niet over met je medewerker), maar verkoop aan een externe partij.

  3. Heb je een eenmanszaak of vennootschap onder firma en is de medewerker al langer dan 3 jaar in de onderneming werkzaam, dan kan een overdracht zonder fiscale heffing plaatsvinden. De belastingheffing wordt verschoven naar de medewerker. Die zal dan wel een lagere koopprijs bedingen, maar per saldo gaat er dan niets naar de fiscus.

  4. Zorg dat de medewerker (en jijzelf) zich laat begeleiden door een overnameadviseur. Daarmee kun je de overdracht op zakelijke gronden afwikkelen en zorg je dat het proces niet door emotionele aspecten wordt overheerst. Hiermee voorkom je een verstoring van de relatie.

  5. Houd er rekening mee dat als de MBO niet slaagt, dat de medewerker dan gefrustreerd zijn ontslag zal indienen. Begin er dus niet aan als de zaak onhaalbaar lijkt of als je twijfels hebt.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Paul Overwater