Ondernemer verwacht forse stijging energiekosten

Groot deel onderneemt geen actie

18 november 2011

Tweederde van de mkb-organisaties verwacht een stijging van de kosten en een kwart maakt zich zelfs op voor een flinke stijging. Mkb’ers wijten deze stijging aan de geopolitieke ontwikkelingen in onder andere Japan, Libië en Griekenland.

Dit blijkt uit onderzoek van energieleverancier E.ON onder 377 Nederlandse mkb-organisaties.

Niet goed op de hoogte

Opvallend is dat veel organisaties slecht op de hoogte zijn van hun energie-uitgaven. Maarliefst een derde van de ondervraagden weet niet hoeveel er door de organisatie wordt besteed aan energie-inkoop. De oorzaak hiervan kan zijn dat veel organisaties de afgelopen drie jaar niet zijn veranderd van energiemaatschappij. Tweederde van de mkb'ers zit al drie jaar bij dezelfde leverancier.

Proactief oriënteren

Slechts 20 procent van de ondervraagden geeft aan zich proactief te gaan oriënteren op de energiemarkt, terwijl maarliefst 60 procent van de organisaties niet van plan is om actie te ondernemen op het gebied van energie-inkoop. Toch staat 28 procent van de ondervraagden wel open voor een proactieve benadering. Dit zijn met name organisaties in de sectoren Horeca & Recreatie en Transport & Logistiek.

Duurzaam ondernemen

Investeren in duurzaam ondernemen blijkt niet in alle organisaties een belangrijk agendapunt. 29 procent van de organisaties investeert fors in duurzaamheid en groene energie, maar hetzelfde percentage blijkt hier geen aandacht aan te besteden.

Toch beoordelen de meeste organisaties zichzelf met het rapportcijfer 7 als het gaat om energiebewustheid, innovatie, milieubewustzijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op het gebied van energie- en milieubewustheid is nog een hoop te winnen. Veel organisaties geven zichzelf een 6 of lager.