Leegstand winkelgebieden groter probleem dan gedacht

Bijna een op de twaalf winkelpanden staat leeg
Van alle winkelpanden heeft 8 procent op dit moment geen bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Amsterdam School of Real Estate. Dit zijn tweeduizend lege winkels meer dan eerder werd gedacht. Bovendien neemt de leegstand toe en is de problematiek grotendeels structureel.
Bedrijfspand te huur?
Klik hier
Plaats het op Funda in Business
Lees verder
Ook liever online verkopen?
Klik hier
Download het whitepaper over webshops
Naar MijnMKB
Zet je in voor je omgeving
Klik hier
Lees meer over ondernemen in de wijk
Naar MijnMKB
De onderzoekers wijten de leegstand aan de economische crisis, vergrijzing en verkeerde keuzes van projectontwikkelaars. Daarnaast worden webshops steeds populairder.
 
In de jaren voor de crisis zijn bovendien te veel grote vastgoedprojecten gestart waarbij niet goed is gekeken naar de vraag naar deze nieuwbouw. "Commercieel vastgoed is gebruikt als sluitpost om begrotingen voor vastgoedprojecten rond te krijgen. Exploitatietekorten werden gezien als gaten die gedicht moesten worden, niet als signaal voor onvoldoende marktvraag", zegt onderzoeker Edwin Buitelaar van het planbureau tegen Het Financieele Dagblad.
 

Huizen

Er is weinig hoop dat de leegstaande winkelpanden kunnen worden verhuurd als huizen. Als winkelpand brengt een gebouw volgens ABN AMRO jaarlijks gemiddeld 360 euro per vierkante meter op, als woning slechts 144 euro. Ook verliezen projecteigenaren dan fiscale voordelen.
 
De ergste leegstandsproblemen bevinden zich in traditionele krimpgebieden als de gemeentes Schermer en Geertruidenberg. Maar ook in Enschede, Den Haag, Groningen en Heerlen staat meer dan 10 procent van de winkels leeg.
 
Lege winkels kunnen ervoor zorgen dat een gebied er verloederd uit komt te zien, waardoor er nog minder klanten komen. Een oplossing komt bijvoorbeeld van Window Dressing Design, dat 3d-stickers ontwerpt om de uitstraling van lege panden te verbeteren. 

De leegstand te lijf in de winkelstraat

Window Dressing Design houdt je winkelstraat levendig
Online shoppen wint aan terrein en winkelpanden komen steeds meer leeg te staan. Window Dressing Design, het bedrijf van ondernemer Dion Pouw, heeft...

Leegstand winkelpanden neemt schrikbarend toe

Webshop haalt fysiek winkelgebied in
Steeds meer winkelpanden komen leeg te staan. In 2020 zal de leegstand zelfs opgelopen zijn naar 14 procent. Oorzaken? De concurrentie van webshops,...

MKB-Nederland bezorgd over winkelleegstand

14 procent van de kantoren staat leeg, 6,5 procent van de winkelruimtes
Kantoorleegstand, winkelleegstand: Het baart MKB-Nederland zorgen. Op dit moment staat 1,9 miljoen vierkante meter winkelruimte en 7 miljoen vierkante...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten