Transportsector komt met digitale vrachtbrief

Besparing voor bedrijfsleven: 675 miljoen euro

10 december 2015

Transport en Logistiek Nederland, verladersorganisatie EVO en Beurtvaartadres, de instantie die documenten uitgeeft, werken aan een digitaal systeem voor de vrachtbrieven. Door de papieren versie te vervangen voor een digitaal exemplaar, kan het Nederlandse bedrijfsleven minstens 675 miljoen euro besparen.

Gratis whitepaper Eerste hulp bij logistiek

In dit artikel

Een papieren vrachtbrief, die verplicht is bij elk goederenvervoer, kost een bedrijf ongeveer 4,50 euro. MKB-Nederland werkt samen met de logistiekorganisaties om een geheel digitaal systeem in te voeren voor alle documenten die nodig zijn bij goederenvervoer.

Voordelen

Een digitaal systeem heeft voordelen voor alle betrokkenen. Verzenders hoeven geen vrachtbrieven meer te laten opmaken en ook niet te wachten op een handtekening voor de facturatie, omdat hier ook digitaal in kan worden voorzien. Dat scheelt tijd en geld.

App

Geadresseerden kunnen dankzij een App van het TransFollowsysteem precies weten wanneer hun goederen aankomen, wat de kans op een succesvolle aflevering vergroot. Verzenders kunnen direct feedback krijgen op de levering.

Beurtvaartadres, de uitvoerende instantie, verwacht dat het systeem in het tweede kwartaal van 2014 in werking kan treden.

Auteur

Marlou Visser