Rusland: waar liggen de kansen voor ondernemers?

Profiteer mee van Russische economische groei
De samenwerking tussen Nederland en Rusland bestaat al heel lang. Ondanks diverse diplomatieke conflicten, zijn Nederland en Rusland belangrijke handelspartners voor elkaar. Er liggen veel kansen voor Nederlandse ondernemers.
Ondernemen over de grens?
Klik hier
Maak het jezelf makkelijk en leer de taal
Lees verder
Creëer een voorsprong met taal
Klik hier
Verbeter je relatie met buitenlandse partners
Lees verder

Creëer een voorsprong met een zakelijke taaltraining Russisch.

Rusland is een belangrijke handelspartner. Het land heeft bijna 147 miljoen consumenten en een groeiende middenklasse. Het land zat tot voor kort in een recessie, maar sinds 2017 zit de economie weer in de lift. In 2018 is de economische groei versneld tot 2,3%. Dit was hoger dan de groei in 2016 en 2017 en het hoogste percentage sinds 2012.

Nederland exporteert jaarlijks voor zo'n 5,4 miljard euro aan goederen naar Rusland en is daarmee de zesde handelspartner. We exporteren vooral machines: kantoorapparaten, telecommunicatieapparatuur, elektrische apparaten en landbouwtractors- en machines. De agrarische sector exporteert ook voor ruim een miljard euro naar Rusland. Naast vee en vlees, eieren, aardappelen, groente en fruit zijn dit veel snijbloemen en tulpenbollen. 

In 2017 importeerden we voor ruim 27 miljard euro uit Rusland, voornamelijk olie en gas. Daarmee is Nederland voor Rusland de tweede belangrijkste handelspartner. Ben je van plannen goederen uit het buitenland te importeren, lees hier dan alles over de logistiek.

Groei

Sectoren die in Rusland dankzij overheidsinvesteringen flink groeien, zijn onder meer de auto-industrie, de woningbouw, de watersector, brandpreventie en de agrarische sector. Hier kunnen Nederlandse ondernemers op aanhaken. 

Innovatieve bedrijven kunnen eveneens kansen pakken in Rusland. Het internetgebruik is er de laatste jaren sterk toegenomen, maar kent nog veel problemen die opgelost moeten worden. Vooral in de high-techsector zijn veel aansluitingsmogelijkheden. Ook op het gebied van gezondheidszorg, denk aan revalidatie, medische technologie, moeder- en kindzorg en e-health, liggen kansen in Rusland.

Ondernemen over de grens gaat makkelijker als je de taal van de ander spreekt en de zakelijke cultuur begrijpt. Zet die extra stap en investeer tijd en energie om een voorsprong op te bouwen bij internationaal zakendoen. Leer hier meer over de mogelijkheden.


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Amerika, China en Rusland belangrijk voor topsectoren

Bijna alle internationale bedrijven ook buiten EU actief
Van de internationaal ondernemende bedrijven uit de negen topsectoren is 83 procent (ook) buiten de Europese Unie actief. Amerika is de voornaamste...

Acht kansrijke landen om naar te exporteren

Welke afzetmarkten moet je nu benaderen?
Jij hebt een kansrijk product en wil dat in het buitenland aan de man brengen. Maar welk land moet je benaderen? Atradius, een organisatie die...

Welvaart in Oost-Europa stijgt snel

Steeds minder verschil tussen Oost- en West-Europa
Het verschil in welvaart tussen de lidstaten van de Europese Unie wordt steeds kleiner. Vooral Oost-Europese landen als Polen hebben de laatste jaren...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten