Als je een bedrijfsruimte huurt, dan kan het zijn dat de verhuurder de huurprijs wil verhogen. Hoewel een verhuurder zelf mag bepalen hoeveel hij vraagt voor een bedrijfspand, gelden er specifieke regels als het gaat om een jaarlijkse huurverhoging van een bedrijfspand. Wat precies wel en niet wettelijk is toegestaan, hangt af van een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat je weet wat voor soort bedrijfsruimte je huurt en wat er in je huurcontract staat. In dit artikel lees je welke zaken er van belang zijn en wat voor acties je kunt ondernemen als je het niet eens bent met de huurverhoging.

Inhoud:
- Welke soort bedrijfsruimte huur je?
- Wanneer mag een verhuurder de huur verhogen van mijn bedrijfspand?
- Jaarlijkse huurverhoging bedrijfspand niet toegestaan voor middenstandsbedrijfsruimten
- Jaarlijkse huurverhoging bedrijfspand 230a en indexering
- Niet mee eens met de huurverhoging van je bedrijfsruimte?
- Het huurcontract van mijn bedrijfsruimte is korter dan vijf jaar
Welke soort bedrijfsruimte huur je?
Het is belangrijk om te weten wat voor soort bedrijfsruimte je huurt, omdat er in de regelgeving rond huurcontracten onderscheid gemaakt wordt tussen middenstandsbedrijfsruimtes en overige bedrijfsruimtes.
Middenstandsbedrijfsruimte (290-bedrijfsruimte)
Heel kort gezegd is een middenstandsbedrijfsruimte (ook wel 290-bedrijfsruimte) een ruimte die voor het publiek toegankelijk moet zijn en waar het product of de dienst direct geleverd wordt. Deze soort bedrijfsruimtes vallen onder de Huurwet en hebben daardoor een uitgebreide huurbescherming. Voorbeelden van 290-bedrijfsruimten zijn restaurants, bedrijven waar klanten iets kunnen afhalen of bestellen en hotels.
Overige bedrijfsruimte (230a-bedrijfsruimte)
Alle andere soorten bedrijfsruimte vallen onder de ‘overige bedrijfsruimtes’ (ook wel 230a-bedrijfsruimte). De huurcontracten voor dit soort ruimtes vallen onder het Burgerlijk Wetboek en hebben daardoor minder uitgebreide huurbescherming. Voorbeelden van 230a-bedrijfsruimten zijn kantoren, fabrieken en showrooms.
Lees ook:
Wat is het verschil tussen middenstands- en overige bedrijfsruimte?
Wat zijn de regels bij huurverhoging van overige bedrijfsruimte?
Wanneer mag een verhuurder de huur verhogen van mijn bedrijfspand?
Bij de start van het contract bepaalt de verhuurder de huurprijs. Als huurder bepaal jij of de ruimte de prijs waard is en of het past binnen je begroting. Tijdens de looptijd van het huurcontract mag de huurverhoging van een bedrijfspand alleen plaatsvinden als dit expliciet is opgenomen in de overeenkomst of als jij daar als zakelijke huurder mee instemt.
Middenstandsbedrijfsruimte en de Huurwet
Huur je een middenstandsbedrijfsruimte, dan valt die dus onder de Huurwet. Hierdoor geniet je uitgebreidere huurbescherming. In de Huurwet zijn een aantal regels opgenomen die jouw positie als huurder versterken:
Huurcontracten hebben meestal een minimale looptijd van vijf jaar
Pas na vijf jaar mag de verhuurder de huurprijs van het bedrijfspand verhogen
De nieuwe huurprijs mag alleen ingaan als er vijf jaar is verstreken na de vorige huurverhoging
Jaarlijkse huurverhoging bedrijfspand niet toegestaan voor middenstandsbedrijfsruimten
Voor middenstandsruimtes geldt dus speciale huurbescherming, die onder andere bepaalt dat huurcontracten voor dit type ruimte een minimale duur hebben van 5 jaar. Dit geeft je als huurder de tijd om je bedrijf op te bouwen en te laten groeien, zonder dat je je druk hoeft te maken over eventuele opzegging van je contract. Deze regeling geldt niet voor pop-up-stores of andere tijdelijke winkels. Voor dit soort bedrijfspanden mag een verhuurder wél een jaarlijkse huurverhoging doorvoeren.
Elke vijf jaar herziening huurcontract
Als geen van beide partijen opzegt, dan wordt het contract na de eerste periode verlengd met nog eens 5 jaar. Beide partijen mogen dan een verzoek indienen om de huurprijs te herzien.
De ingangsdatum van de nieuwe huurprijs moet minstens 5 jaar na de laatste herziening liggen. Deze herziening - vaak een huurprijsverhoging - kan bepaald worden door onderhandelingen tussen huurder en verhuurder of door het volgen van de regels die daarover in het contract zijn opgenomen.
Hoe werkt huurverhoging van een bedrijfspand juridisch gezien?
De jaarlijkse huurverhoging zoals bekend bij het huren van woonruimtes is bij bedrijfsruimtes geen wettelijk recht, maar een contractueel recht. Een zogenaamde ‘periodieke indexering’ mag dus alleen als dit in de huurovereenkomst is vastgelegd.
In de meeste huurcontracten staat dat er na de eerste periode van 5 jaar een herziening plaatsvindt. Soms worden er al percentages genoemd in het contract, maar ook heel vaak is dat niet het geval.
Dat betekent niet dat de huur onbeperkt omhoog kan gaan. Zo moet de prijs niet bovenmatig zijn en moet deze in verhouding zijn met andere vergelijkbare huurprijzen in de omgeving.
Jaarlijkse huurverhoging bedrijfspand 230a en indexering
Een jaarlijkse huurverhoging van een bedrijfspand (categorie 230a) is alleen toegestaan als dit in het huurcontract is vastgelegd via een zogenaamde periodieke indexering. Deze is meestal gekoppeld aan de Consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Die geeft aan hoeveel prijzen gemiddeld zijn gestegen.
Let op: zonder duidelijke afspraak in het contract, is een jaarlijkse huurverhoging niet toegestaan.
Huurverhoging 2025 bedrijfspand: wat verandert er?
In 2025 verandert er op het gebied van huurverhoging van een bedrijfspand niets fundamenteels aan de wetgeving. Wel is de hoogte van een eventuele huurverhoging 2025 voor je bedrijfspand afhankelijk van de CPI. Verhuurders mogen de huurprijs niet bovenmatig verhogen; de verhoging moet in verhouding zijn met de markt en vergelijkbare panden in de omgeving.
Hoeveel mag de huur stijgen?
Dat hangt volledig af van wat er in je huurcontract staat. Soms wordt een vast percentage genoemd, soms wordt de stijging jaarlijks bepaald op basis van de CPI. Check dus goed of je contract een bepaling bevat over een jaarlijkse huurverhoging bedrijfspand of indexering.
Huurverhoging bedrijfspand berekenen
Gebruik de CPI-rekentool van het CBS om te zien hoeveel jouw huur maximaal mag stijgen. De meeste huurverhogingen liggen in lijn met de inflatie, dus met de algemene stijging van de prijzen.
Niet mee eens met de huurverhoging van je bedrijfsruimte?
Ben je het niet eens met de huurverhoging van je bedrijfspand? Als jullie er onderling niet uitkomen, kun je via de kantonrechter naar de bedrijfshuuradviescommissie. Deze stelt de huurprijs vast aan de hand van de huurprijzen van vergelijkbare middenstandsbedrijfsruimtes.
Voor je naar de kantonrechter kan, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je als huurder aannemelijk maken dat de huurprijs niet in verhouding staat tot vergelijkbare huurprijzen in de omgeving en moet de verhuurder aantonen dat er sprake is van veranderingen in de marktsituatie of het gehuurde die een huurprijsverhoging rechtvaardigen.
Het huurcontract van mijn bedrijfsruimte is korter dan vijf jaar
In principe heb je als huurder van een middenstandsbedrijfsruimte dus een termijnbescherming van twee keer 5 jaar. Maar de wet wil niet iedereen gelijk verplichten tot een contract van vijf jaar.
Daarom is het ook mogelijk om een huurovereenkomst aan te gaan voor twee jaar of korter. Handig als je bijvoorbeeld maar tijdelijk op een locatie wilt zitten of als starter wil onderzoeken of je bedrijf levensvatbaar is.
Automatisch verlengd naar vijf jaar
Maar zodra je de ruimte langer gebruikt dan die twee jaar, dan gaat de oorspronkelijke overeenkomst over in een overeenkomst voor vijf jaar. De twee jaar die al voorbij zijn komen hierop in mindering. Dus stel dat jouw overeenkomst van 2025 tot 2027 loopt, dan gaat deze in 2027 automatisch over in een contract van 2025 tot 2030.
De verlenging naar vijf jaar gaat niet in als je bijvoorbeeld als huurder meer tijd nodig hebt om het pand te ontruimen om na de periode van twee jaar te vertrekken.
Veelgestelde vragen
Mag mijn verhuurder jaarlijks de huur van mijn bedrijfspand verhogen?
Alleen als dat in het huurcontract staat. Een jaarlijkse huurverhoging van een bedrijfspand is geen wettelijk recht, maar een contractuele afspraak. Meestal gebeurt dit via indexering op basis van de CPI.
Wat zijn de regels voor een jaarlijkse huurverhoging van een bedrijfspand?
De regels verschillen per type bedrijfsruimte. Voor 290-bedrijfsruimten (zoals winkels of horecazaken) is een jaarlijkse huurverhoging meestal niet toegestaan. Voor 230a-bedrijfsruimten (zoals kantoren) mag het wel, zolang het in het huurcontract staat.
Hoeveel mag de huur van een bedrijfspand stijgen in 2025?
In 2025 wordt de hoogte van de huurverhoging meestal bepaald aan de hand van de Consumentenprijsindex (CPI). Er is geen vast maximum, maar de verhoging moet redelijk zijn en in verhouding staan tot de markt.
Wat als ik het niet eens ben met de huurverhoging van mijn bedrijfspand?
Probeer eerst in overleg tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan kun je naar de kantonrechter stappen. Bij middenstandsbedrijfsruimte kan de rechter een deskundige inschakelen om de marktconforme huur vast te stellen.
Verandert er iets aan de huurverhoging van een bedrijfspand in 2025?
De wetgeving rondom huurverhoging van bedrijfspanden verandert in 2025 niet. Wel speelt de CPI van het voorgaande jaar een rol bij indexeringen in 2025.