Arbeidscontract opstellen: wat moet erin staan en wat zijn de regels?

En wat verandert er per 2027?

Wat zijn de regels voor arbeidscontracten, opzegtermijnen en tijdelijke contracten? En wat verandert er in 2027 voor flexwerkers? Bekijk de video en je weet het! Liever lezen? In het artikel onder de video zie je precies wat je moet weten als je personeel in dienst hebt of neemt.

Veelgestelde vragen over arbeidscontracten beantwoord

Alles over arbeidscontracten: bekijk de video

Wat moet er in een arbeidscontract staan?

Als je iemand aanneemt, wil je duidelijke afspraken maken. Dat begint met een goed arbeidscontract. Je bent als werkgever ook verplicht om bepaalde informatie te geven, zoals over werktijden, salaris, verlof en proeftijd.

Basisgegevens:

  • NAW-gegevens van werkgever en werknemer

  • Functieomschrijving

  • Aantal werkuren per week

  • Salaris en betalingsfrequentie

Contractvoorwaarden:

  • Duur van het contract (bepaald of onbepaald)

  • Opzegtermijn

  • Eventuele proeftijd

  • Start- en einddatum (bij tijdelijke contracten)

Aanvullende afspraken:

  • Vakantiedagen

  • Bijzondere arbeidsvoorwaarden

  • Eventuele nevenwerkzaamheden

  • Geheimhoudingsclausules

Heb je speciale afspraken met je werknemer? Zet deze altijd schriftelijk in het contract. Zo weet iedereen precies waar hij aan toe is.

Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een vast contract?

Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt standaard een opzegtermijn van één kalendermaand. Je mag in overleg met je werknemer ook een langere opzegtermijn afspreken, tot maximaal zes maanden. Dit moet je wel vastleggen in het contract.

Let op: als je een langere opzegtermijn afspreekt voor je werknemer, dan geldt voor jou als werkgever het dubbele. Spreek je bijvoorbeeld een opzegtermijn van drie maanden af voor je werknemer, dan moet jij als werkgever zes maanden opzegtermijn aanhouden.

Hoe vaak mag je een tijdelijk contract verlengen?

Je mag een tijdelijk contract maximaal twee keer verlengen, binnen een periode van drie jaar. Daarna wordt het automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Ook als je eerder een vierde contract aanbiedt, ontstaat er een vast dienstverband.

Er is één uitzondering: als er meer dan zes maanden tussen twee contracten zit, begint de telling opnieuw. Maar pas op: misbruik wordt bestraft. Wie deze regel gebruikt om iemand keer op keer tijdelijk in dienst te nemen, moet mogelijk toch een vast contract aanbieden.

Kortom: hou de einddatum van tijdelijke contracten goed in de gaten en besluit op tijd of je met iemand verder wil.

Wat verandert er per 2027 voor flexwerk?

De regels voor flexibel werk worden per 1 januari 2027 aangescherpt. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  1. Nulurencontracten verdwijnen. In plaats daarvan komen zogeheten ‘bandbreedtecontracten’. Hierin leg je het minimum en maximum aantal uren per week vast. Dat geeft medewerkers meer zekerheid over hun inkomen.

  2. Wachttijd tussen tijdelijke contracten wordt langer. Nu mag een werknemer na drie tijdelijke contracten na een pauze van zes maanden opnieuw bij jou starten. Vanaf 2027 wordt deze pauze verlengd naar vijf jaar.

  3. Gelijke arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. Uitzendkrachten krijgen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Ook het loon moet gelijk zijn. Dit moet het loonverschil – nu gemiddeld 13% – verkleinen.

Lees ook: Nulurencontract verdwijnt per 2027

Meer weten over arbeidscontracten?

Een goed arbeidscontract is de basis voor een goede werkrelatie. Download ons whitepaper Arbeidscontracten voor alle info die je nodig hebt. Twijfel je over specifieke clausules of heb je complexe situaties? Schakel dan tijdig juridisch advies in. Zo voorkom je problemen achteraf en zorg je voor een duidelijke basis voor de samenwerking met je medewerkers.

Wat vind je van dit artikel?

Mariëlle van den Bogaard

Auteur

Mariëlle van den Bogaard

Met een achtergrond in marketing en communicatie weet ik hoe waardevol een goed geschreven tekst is. Ik ondersteun ondernemers graag door complexe onderwerpen helder uit te leggen en kennis te delen waar je écht wat aan hebt.