Maak van jouw bedrijf een Serendipity Machine

Interview met Vincent Ariëns van Seats2meet

18 januari 2018

Seats2meet (S2M) is een plek waar iedereen mag komen werken. Niet in ruil voor euro’s, maar voor kennis. Dit nieuwe model is razend populair en inmiddels draaien meer dan 70 locaties volgens het S2M-principe. Met de nieuwe app The Serendipity Machine kun jij het model ook in jouw koffiezaak, restaurant, winkel of kantoor toepassen.

Whitepaper: Waarom zou ik innoveren?

Whitepaper: Plannen maken voor innovatie

De Serendipity Machine is een website en smartphone-app om nieuwe mensen te ontmoeten. Niet om te daten, maar om te netwerken of kennis en vaardigheden uit te wisselen. Je geeft aan waar je goed in bent en waar je je op dit moment mee bezighoudt. De app maakt een ‘match’ met iemand in de buurt. Jullie kunnen elkaar helpen, omdat jullie kennis en behoeften op elkaar aansluiten. Vincent Ariëns, communitymanager bij Seats2meet, vertelt hoe jij als ondernemer de Serendipity Machine kunt gebruiken.

Waardevolle ontmoetingen

“De Serendipity Machine is gebaseerd op het serendipiteitsmodel van Seats2meet,” vertelt Ariëns. “Als bezoeker betaal je bij ons met sociaal kapitaal. Dat houdt in dat je open staat voor ontmoetingen, dat je je kennis wilt delen en bereid bent waarde toe te voegen aan het S2M-netwerk. Op het moment dat je online een werkplek boekt, geef je aan wat je specialiteiten zijn en wat jou die dag bezighoudt. Alle andere bezoekers kunnen die informatie zien en op jou afstappen als ze hulp willen met iets waar jij veel vanaf weet.” Natuurlijk moet S2M ook vaste lasten en salarissen betalen. Daarom betaal je voor een speciale stilteruimte of een vergaderkamer wel gewoon met euro’s.

Klantbeleving en toegevoegde waarde

Volgens Ariëns werkt het businessmodel omdat je continu toegevoegde waarde biedt. “In deze tijd is goede dienstverlening alleen niet meer genoeg. In deze ‘Experience Economy’ is klantbeleving essentieel om jezelf te onderscheiden. Bij Seats2meet is die beleving dat je keer op keer nieuwe, waardevolle mensen ontmoet en kennis opdoet. Wij hoeven bijna niet aan PR te doen: ons verhaal verspreidt zich vanzelf.”

Maak van jouw zaak een slimme ontmoetingsplek

Je kunt de Serendipity Machine als ondernemer niet alleen gebruiken om nieuwe mensen te ontmoeten, maar je kunt ook je eigen ‘Machine’ oprichten via de site. Mensen kunnen dan inchecken bij jouw zaak en daar makkelijk nieuwe mensen ontmoeten. “Bagels & Beans kwam naar ons toe en zei: ‘wat jullie bij Seats2meet doen, dat willen wij ook’. Zij willen dat hun horecazaken plekken worden waar mensen langer blijven zitten werken en daar draagt ons concept aan bij. Hun nieuwste zaak is nu onze pilotlocatie,” zegt Ariëns. Andere partners zijn binnenkort La Place, Achmea en Crowd Expedition.

Auteur

Willem Overbosch