Maak jij al gebruik van een (iDEAL) betaallink in je factuur?

vrouw op laptop administratie betaallink factuur

Heb jij een eigen bedrijf? Dan stuur je dagelijks, wekelijks of maandelijks facturen naar jouw klanten. Veel ondernemers betalen facturen nog middels een directe bankoverschrijving. Maar je kunt ook een betaallink toevoegen aan je factuur.

De meeste mensen betalen facturen via een directe bankoverschrijving. De partij die jouw factuur ontvangt, maakt het geld hierbij rechtstreeks over op jouw bedrijfsrekening. Tegenwoordig zien we dat steeds meer ondernemers een (iDEAL) betaallink toevoegen aan hun factuur. Twijfel jij nog of zo’n link iets voor jou is? Wij vertellen je hieronder graag alles wat je moet weten over een betaallink in jouw factuur.

Wat is een betaallink precies?

Steeds meer ondernemers in ons land voegen een betaallink toe aan hun factuur. Toch is lang niet iedere ondernemer bekend met deze mogelijkheid. Een betaallink is een URL waarop de ontvanger kan klikken. Wanneer de ontvanger dit doet, wordt degene doorgestuurd naar een betaalpagina. Op deze pagina kan de ontvanger van de factuur deze direct online betalen. Verstuur jij jouw facturen of betaalverzoeken digitaal? Dan kun je een link verwerken achter een betaalknop, zoals ook bij webshops gebeurt.

Overweeg jij een link toe te voegen aan jouw factuur? Dan wil je ongetwijfeld eerst weten wat de voordelen van zo’n link zijn. Wij zetten de belangrijkste voordelen van een betaallink hieronder voor jou op een rijtje.

  1. Facturen worden sneller betaald;

  2. Helpt jou bij de digitalisering van je factuurproces;

  3. Diverse betaalmogelijkheden, waaronder iDEAL en PayPal;

  4. Aan te passen aan de huisstijl van jouw bedrijf;

  5. Ook te gebruiken voor betaalherinneringen.

Kleven er ook nadelen aan?

Door gebruik te maken van een link, kunnen klanten jouw factuur makkelijk en snel betalen. Veel mensen die een betaallink ontvangen, klikken hier zonder te kijken op. Zodoende kunnen zij direct aan hun betaalverplichting voldoen. Hier schuilt direct ook het grootste gevaar van deze links in. Fraudeurs hebben zich de afgelopen jaren namelijk steeds meer op betaallinks gestort, waardoor de veiligheid ervan in het geding komt.

Fraudeurs sturen bijvoorbeeld mails, sms’jes en berichten via sociale media met daarin een betaallink. Dit doen zij vaak uit naam van een bedrijf of instantie, waardoor mensen denken dat het om een factuur van de betreffende partij gaat. Dit is helaas niet altijd het geval. Klik jij per ongeluk op een frauduleuze link? Dan kan het helaas maar zo gebeuren dat jouw bankrekening binnen de kortste keren leeg is.

Veilige betaallinks en links die fraudeurs gebruiken, zijn lastig van elkaar te onderscheiden. Hierdoor slaat de twijfel regelmatig toe. Krijg jij een betaallink per mail, sms of via sociale media? Check de link dan altijd eerst alvorens je erop klikt. Ga eerst met de cursor op de link staan en kijk of je iets vreemds ziet. Is dit niet het geval? Kijk dan naar de afzender van de link. Vertrouw je het niet? Klik dan niet, maar bel eerst met de persoon die of het bedrijf dat jou een link gestuurd heeft. Zo weet je direct of je te maken hebt met een veilige betaallink of niet.

Wat vind je van dit artikel?