Hoe beveilig ik mijn laptop?

Bescherm persoonlijke gegevens op je laptop

23 september 2020 1 minuten

Als je op openbare plekken werkt moet je extra alert zijn op dieven die het op je laptop voorzien hebben. Verschillende methoden kunnen voorkomen dat je bedrijfsgegevens in verkeerde handen terecht komen.

Sterk wachtwoord

Kies een sterk wachtwoord van minimaal zeven tekens waarin zowel letters, cijfers en mogelijk ook leestekens voorkomen. Meer lees je in het artikel 'Zo maak je sterke wachtwoorden'.

Naast een wachtwoord kun je sommige laptops ook om je vingerafdruk laten vragen bij het opstarten. Je bent dan zelf absoluut de enige die op jouw laptop kan inloggen.

Versleutelen

Het is ook mogelijk om bestanden of de hele harde schijf te versleutelen. Na het toetsen van een code of het invoeren van een smartcard wordt de versleuteling opgeheven en is de schijf weer leesbaar.

Sloten

Je kunt je laoptop uitrusten met een zogenaamd Kensingtonslot, een klein poortje waarin je een stekker kunt steken die verbonden is met een staaldraad. Deze staaldraad kun je bijvoorbeeld aan een tafelpoot vastmaken. Met een sleutelgat en bijbehorende sleutel kan het slot vastgezet en weer verwijderd worden. Ook via de usb-uitgang is het mogelijk een slot te bevestigen via een kabel aan een tafelpoot. Dit slot is door een dief redelijk makkelijk te verwijderen, maar dan klinkt er wel een hard alarm.

Backup

Mocht je laptop dan toch in verkeerde handen zijn gevallen, dan is het in ieder geval een prettige gedachte als je elders jouw gegevens nog hebt opgeslagen. Het regelmatig maken van backups is dan ook zeker aan te raden. Verschillende partijen bieden backup diensten aan die je in combinatie met een abonnement voor mobiel breedband internet kunt afsluiten.