MKB-Nederland waarschuwt voor misbruik term 'MKB'

Pas op voor acquisitiefraude

gevarendriehoek

MKB Servicedesk, MKB-Nederland, MKB ... Er zijn zoveel organisaties met de letters MKB in hun naam, dat je soms niet meer weet of ze nou wel of niet met elkaar te maken hebben. En pas op: er zijn ook minder betrouwbare bedrijven die "MKB" in hun naam gebruiken.

MKB is de afkorting van midden- en kleinbedrijf. Omdat het slechts een afkorting is, zijn deze letters niet zo beschermd tegen gebruik of misbruik door derden als een unieke bedrijfsnaam. Daarom zijn er meerdere bedrijven die "MKB" gebruiken in hun naam of promotie. Dat kunnen betrouwbare bedrijven zijn, maar soms ook niet. MKB-Nederland kreeg onlangs meerdere meldingen van ondernemers die klagen en zeggen zich misleid te voelen. Daarom hebben we hieronder een aantal gevallen onder elkaar gezet.

MKB-Nederland is niet gelieerd aan:

  • MKB Online (hun website is www.MKBinNederland.nl)

    MKB Online belt ondernemers om hun vermelding op de site te verlengen, zonder dat de ondernemers daar iets van weten. Advies: vraag bewijs (schriftelijk of opname) en teken niets zonder alle kleine lettertjes te hebben gelezen.  

  • MKB-Wijzer 

    Op de website van MKB-Wijzer staan links naar MKB-Nederland, maar dit is onterecht. MKB-Wijzer probeert ondernemers om de tuin te leiden door te zeggen dat hun onderneming staat ingeschreven en dat daar een abonnement aan vast zit voor twee jaar, omdat de ondernemer niet zou hebben opgezegd. Er wordt een tweejarig contract a 99 euro per maand geclaimd, wat bij bezwaar naar één jaar tegen 50 euro per maand wordt verlaagd. Advies: niet op ingaan, niet reageren, melden bij Steunpunt Acquisitiefraude.

  • MKB Ondernemersgids

    Uit de meldingen van ondernemers is gebleken dat de Ondernemersgids in een mail claimt "telefonisch contact" te hebben gehad, terwijl dit niet zo is. Verderop in de mail staat dat binnen vijf dagen moet worden gereageerd als men niet instemt. 

  • MKB Ondernemen

  • MKB Brandstof

    MKB Brandstof verzorgt tankpassen voor ondernemers. MKB-Nederland en MKB Servicedesk hebben geen connectie met dit bedrijf. 

En verder:

  • Ondernemersblad Bizz en Biz Telefoongids hebben geen connectie. Biz Telefoongids stuurt advertenties die lijken op een factuur. In werkelijkheid is het een aanbod voor een opname in een online telefoongids. 

  • De bekende Gouden Gids (detelefoongids.nl) heeft niets te maken met de Gele Bedrijvengids. De Gele Bedrijvengids stuurt e-mails met het verzoek aan ondernemers om de bedrijfsgegevens te controleren en deze per fax ondertekend terug te sturen. Als je dat doet, ga je voor twee jaar een overeenkomst aan voor een bedrag van €65,00 per maand. 

Hoe herken ik een nepfactuur?

Denk je dat er iets niet in de haak is? Meld het dan bij het

Wat vind je van dit artikel?