Waarschuwing: pas op voor misleiding

MKB-Wijzer en MKB-Index misleiden mkb-ers

02 februari 2016

Het regent klachten bij de MKB Servicedesk. Ondernemers worden misleid door telefonische verkopers voor de MKB-Wijzer en de MKB-Index.

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel).

Ondernemers ontvangen een overeenkomst per fax, waarna zij meerdere malen worden gebeld. De telefonische verkopers geven aan dat als ondernemers niet meer gebeld willen worden zij de fax terug moeten sturen met de vermelding dat zij geen interesse hebben. De fax moet voorzien worden van een handtekening. Vervolgens wordt dit echter beschouwd als aanvaarding van het contract tot 2011 en ontvangen ondernemers een factuur voor bedragen van €140 per maand.

In tegenstelling tot wat de websites suggereren, hebben MKB-Wijzer en MKB-Index helemaal niets te maken met MKB-Nederland of MKB Servicedesk. Ben je ook benaderd voor een vermelding op MKB-Wijzer of MKB-Index? Ga niet op het aanbod in en laat het ons weten via onderstaand klachtenformulier. MKB-Nederland en MKB Servicedesk gebruiken deze informatie om in het algemeen stappen te ondernemen tegen de misleidende partijen. Heb je specifieke vragen over wat je moet doen met het aanbod of heb je al iets ondertekend? Neem dan ook contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF).

Algemeen advies bij het ontvangen spookfacturen Heb je te maken met spookfacturen of een aanbieding van een bedrijf dat je niet kent? Vraag je dan altijd af of je niet te maken hebt met misleiding. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Het juridisch aanpakken van misleiders is namelijk erg moeilijk. De organisaties hebben zich in de afgelopen dertig jaar zodanig 'geprofessionaliseerd' dat elke ruimte die de wet biedt benut wordt.

Tips:

  • Betaal geen facturen zonder (liefst dubbele) controle

  • Lees goed en kritisch en lees óók de kleine lettertjes. Wie betaalt komt niet of slecht van de ongewenste “aanbieding” af.

  • Teken NOOIT iets dat “wel even” via de fax gestuurd wordt na een telefonisch contact en ga ook niet in op email "aanbiedingen"!

Slachtoffer? Ben je benaderd of ben je zelf slachtoffer? Meld het bij het Steunpunt Acquisitiefraude loket meldingen of loket aangiften. Meer informatie over veiligheid vind je op de pagina Veiligheid van MKB Nederland.

Ik heb een klacht over acquisitiefraude