Innovatie

Telefooncentrale in de prullenbak

Column I Innovatie is even wennen

Twee weken geleden hebben we bij mijn bedrijf de telefooncentrale uit durven zetten. En de 8 ISDN-lijnen opgezegd.

21 november 2012

Halve finale The Next Entrepreneur in Beurs van Berlage

Vier genomineerden regio Amsterdam strijden om titel The Next Entrepreneur

Rabobank en MKB-Nederland willen innovatief ondernemerschap in Nederland stimuleren. Om die reden organiseren ze de verkiezing The Next Entrepreneur 2012. Zestien genomineerden uit vier regio's strijden voor de titel. De eerste halve finale is in Amsterdam waar vier genomineerden het tegen elkaar opnemen.

20 november 2012

Genomineerden The Next Entrepreneur pitchen zichzelf naar grote finale

Vier genomineerden regio Utrecht strijden om titel The Next Entrepreneur

Rabobank en MKB-Nederland willen innovatief ondernemerschap in Nederland stimuleren. Daarom organiseren ze de verkiezing The Next Entrepreneur 2012. Zestien genomineerden uit vier regio's strijden voor de titel. De tweede halve finale vindt plaats in Maarssen waar vier genomineerden uit de regio Utrecht het tegen elkaar opnemen.

20 november 2012

Ondernemen in Polen: denk na over je exportstrategie

‘Barenbrug moest bouwen aan naamsbekendheid en kwaliteitsbewustzijn’

Familiebedrijf Barenbrug BV is al meer dan honderd jaar actief en wereldwijd de op één na grootste speler als het gaat om productie, innovatie, marketing en verkoop van graszaden. Barenbrug heeft 25 dochterbedrijven, waaronder één in het Poolse Poznan. Dit jaar waren ze verantwoordelijk voor de grasmat in de voetbalstadions tijdens het EK Voetbal.

13 november 2012

"Bank is niet meer beginpunt bij kredietaanvraag"

Interview met Rinke Zonneveld van het ministerie van EL&I

Rinke Zonneveld is directeur Entrepreneurship van het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. Hij weet precies waar de kansen liggen voor ondernemers in de zoektocht naar een financiering.

12 oktober 2012

'Investeren in personeel loont'

Excelleren.nu belangrijk voor innovatieve installatiebranche

MKB Servicedesk sprak met Paul Ewalds, verantwoordelijk voor onderwijszaken binnen UNETO-VNi.

17 september 2012

Innovatiefonds MKB+ van start

500 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwende ondernemers

Op 1 januari 2012 is het Innovatiefonds MKB+ van start gegaan. Dit fonds stelt tot en met 2015 €500 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwende ondernemers.

10 augustus 2012

52 miljoen extra voor sociale innovatie mkb

ESF stelt ruim 77 miljoen beschikbaar voor ondernemers

Het midden- en kleinbedrijf kan rekenen op 52 miljoen extra euro’s uit het Europese Sociale Fonds (ESF) voor sociale innovatie, ook wel bekend als slimmer werken.

03 augustus 2012

Jonge ondernemers presteren beter dan oudere

Oude ondernemer minder innovatief

Jonge ondernemers in het mkb presteren beter dan oude ondernemers. Ze brengen meer omzet- en investeringsgroei tot stand en hebben een innovatievere concurrentiestrategie.

16 juli 2012

'We vragen nu veel meer van onze mensen'

Andere koers van kunstcentrum heeft grote gevolgen voor medewerkers

De kunstsector beleeft roerige tijden. Door de aangekondigde bezuinigingen moeten culturele instellingen een andere, lees: lucratievere koers varen. Neem Kunstcentrum TOON in Gorinchem. Hier kregen de muziek-, dans en beeldende kunstlessen een innovatiever karakter. En daarmee veranderden de werkzaamheden van de docenten drastisch.

28 november 2011

Mkb minder innovatief door crisis

Aandeel innovatieve ondernemingen op laagste niveau in dertien jaar

Door de economische crisis zijn mkb-bedrijven minder innovatief geworden. Sinds 2007 is het aantal innovatieve ondernemingen hard gedaald. In 2011 heeft het aandeel zelfs het laagste niveau in dertien jaar bereikt. Dat blijkt uit onderzoek van het EIM.

16 november 2011

'Wachten tot de geldkraan wordt dichtgedraaid of innoveren?'

Culturele instellingen zoeken noodgedwongen naar andere inkomstenbronnen

Voor culturele instellingen staat de politieke wind niet bepaald gunstig. In de sector vallen harde klappen. Ook Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom ontkwam er niet aan. 'We moeten nù innoveren om te overleven', stelt artistiek directeur Cees Meijer. 'Als we braaf (muziek)lesjes blijven geven, houdt het snel op.'

11 november 2011

VVD wil innovatie ondernemers meer stimuleren

Partij wil dat er meer geld vrijkomt voor innovatie

De VVD vindt dat de overheid meer geld moet steken in innovatie. Dat geld - enkele honderden miljoenen euro's - is volgens de partij makkelijk te vinden: 'Het Rijk moet zijn belang in de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) afstoten.'

01 november 2011

'Zelfs uit Qatar en Dubai komen ze de innovatieve snufjes afkijken'

Achter de schermen timmert Delftse bieb aan een sterkere leercultuur

De modernste bibliotheek ter wereld zijn. Het DOK in Delft heeft beslist geen kinderachtige ambitie. Maar ook niet onhaalbaar. Want, de organisatie blinkt uit in innovatieve producten. En inrichting. 'Internationale delegaties komen regelmatig een kijkje nemen. Laatst nog uit Dubai en Qatar.'

31 oktober 2011

'Zzp'er draagt te weinig bij aan innovatie'

Hebben kleine zelfstandigen wel de ambitie om te groeien?

Het aantal ondernemers in Nederland groeit hard. Vorig jaar kwamen er 125.000 bij, waarvan het grootste deel (88%) als zzp’er. Vrijheid en flexibiliteit zijn belangrijke motieven om voor jezelf te beginnen. Zijn zzp’ers dan wel ambitieus genoeg om door te groeien?

11 oktober 2011

'Samen brainstormen over een hipper product. Dat was de truc'

Welzijnsorganisatie SWOA vindt innoveren een must

Meer onderscheidend bezig zijn. Dat is dé toekomstige missie van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem. Opmerkelijk genoeg gaat het management die nieuwe koers niet verder uitdenken. Maar gebeurt dat door de medewerkers.

13 september 2011

Zzp'ers belangrijk bij innovaties mkb

Dienstverlening en bouw profiteren optimaal

Mkb-bedrijven die bezig zijn met innoveren en daarbij externe hulp nodig hebben, schakelen vaak een zzp'er in. Dat blijkt uit onderzoek. Maarliefst 33 procent van de innoverende bedrijven maakt gebruik van de kennis en ervaring van zelfstandigen zonder personeel.

23 mei 2011

Zelfstandige innoveert niet minder, maar ánders

Bedrijfsprocessen in plaats van producten en diensten

Als zelfstandigen innoveren, zijn ze meestal bezig met het verbeteren van bedrijfsprocessen, in plaats van het uitvinden en verbeteren van producten of diensten.

19 mei 2011

Getoond 163 tot en met 180 van 236 totaal, er zijn meerdere pagina's