NL Leert Door: gratis scholing voor je werknemers

Alles over de subsidie voor doorontwikkeling

13 mei 2022 3 minuten

De arbeidsmarkt is in beweging. Oude banen verdwijnen en nieuwe banen ontstaan. Via het programma Nederland Leert Door subsidieert de overheid scholing en ontwikkeling voor een betere positie op de arbeidsmarkt. Wat moet je weten over NL Leert Door? Is het wat voor jou?

Wat is Nederland Leert Door?

NL Leert Door is een subsidieregeling van de overheid voor gratis scholing. Het is een samenwerking met opleiders die via de NL Leert Door-regeling zo’n 55.000 scholingstrajecten gratis kunnen aanbieden, verdeeld over 800 opleidingen. NL Leert Door is bedoeld voor iedereen tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd. 

Het maakt niet uit of je ondernemer, werknemer, werkzoekende of flexwerker bent. Iedereen mag gebruikmaken van kosteloze scholing en begeleiding plus ontwikkelingsadvies. Het budget voor Nederland Leert Door 2022 is € 30 miljoen.

Waarom NL Leert door?

Als je een werkgever bent, waarom zouden je werknemers gratis bijscholing via NL Leert Door kunnen gebruiken? Een paar redenen:

 1. Door scholing beweeg je mee met een veranderende arbeidsmarkt. Juist iemand die al jarenlang bij een bedrijf werkt, heeft behoefte aan bijscholing in de laatste ontwikkelingen.

 2. Werknemers leren extra vaardigheden, waardoor ze wellicht productiever en breder inzetbaar worden. De waarde van je werknemer wordt groter voor je bedrijf.

 3. Extra scholing motiveert. Mensen zijn gemaakt om te leren en ervaren vaak meer voldoening als ze meer kennis en vaardigheden opdoen die ze kunnen inzetten bij hun werk.

 4. Het vergroot kansen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een andere baan.

Subsidie aanvragen: tot wanneer?

NL Leert Door werkt volgens het principe: op = op. Er zijn in 2022 in totaal 55.000 opleidingstrajecten beschikbaar, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zolang het maximumaantal subsidieaanvragen niet bereikt is, geldt dat je tot 31 december 2022 een gratis scholingstraject mag aanvragen. Je kunt op de website www.hoewerktnederland.nl zien hoe het ervoor staat met de aanvragen. 

Hoe werkt NL Leert Door subsidie?

De subsidie wordt verstrekt via drie onderdelen binnen de NL Leert Door-regeling:

 1. Gratis scholing

 2. Sectoraal maatwerk

 3. Ontwikkelingsadviestrajecten

Gratis scholing

Er zijn tal van gratis cursussen beschikbaar gesteld bij goedgekeurde opleiders. De cursussen zijn gericht om kennis of skills bij te brengen die nodig zijn bij een andere functie binnen de huidige organisatie of een ander beroep. Veel van deze cursussen zijn online te volgen. 

De cursussen omvatten een scala aan vakgebieden en studierichtingen:

 • Solliciteren

 • Persoonlijke effectiviteit

 • Communicatie en presentatie

 • Zorg en welzijn

 • Sales en (online) marketing

 • Financiële administratie

 • Leidinggeven

 • Digitale vaardigheden

 • Coaching

 • En nog veel meer

Moet je iets betalen?

Nee. Gebruikmaken van deze vorm van subsidie is eenvoudig: de opleider handelt de administratie en kosten af, want de subsidie is aan hen uitgekeerd. 

Sectoraal maatwerk

Werkgevers binnen een samenwerkingsverband van een sector kunnen gezamenlijk een subsidie aanvragen voor ondersteuning in het vinden van nieuw werk of juist het behoud van werk binnen de sector. Dit gaat via de subsidieregeling NL Leert Door met de Inzet van Sectoraal Maatwerk.

De activiteiten die door de subsidie mogelijk worden gemaakt moeten gratis worden aangeboden en omvatten vier modules:

 • Ontwikkeladvies geven

 • Begeleiding naar ander werk

 • Scholing 

 • Verzorgen van EVC-procedure (Erkenning van eerder Verworven Competenties)

Andere ontwikkeladviestrajecten

Soms zijn er nog andere mogelijkheden voor gratis scholing en ontwikkelingsadvies, bijvoorbeeld via een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van de sector waarin je werkt. Het is dus altijd goed om uit te zoeken hoe dat in jouw branche zit.

Waar beginnen?

Als je werknemer niet weet waar hij moet beginnen, kun je een afspraak maken met een Leerwerkloket. Dat is een samenwerking tussen gemeenten, opleiders en het UWV. Je kunt daar gratis advies krijgen. Zoek hier een Leerwerkloket bij jou in de buurt.

NL Leert door regeling en Leven Lang Ontwikkelen

De noodzaak voor een goede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt is actueel doordat er op dit moment veel vacatures zijn, maar niet nieuw. Digitalisering van de economie en veranderende businessmodellen zorgen voor grote veranderingen aan de eisen die worden gesteld aan personeel. De overheid stimuleert volwassenen daarom al langer om zich door te ontwikkelen. Daar zijn o.a. deze regelingen voor in het leven geroepen:

Mocht de NL Leert Door-subsidie voor 2022 op zijn, dan kun je dus altijd kijken of een van de andere regelingen nog beschikbaar is.

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.