Zakendoen in het Midden-Oosten

Zes belangrijkste tips voor expats

Personeel in het buitenland

Bij zakendoen in het buitenland is het altijd goed je te verdiepen in de cultuur van het land. Zeker in het Midden-Oosten, waar onder andere religie en politiek zorgen voor een compleet andere bedrijfscultuur.

Stuur je werknemers naar het Midden-Oosten, bereid ze goed voor. En weet zelf ook wat de mogelijkheden én de valkuilen zijn. Je bent immers niet alleen de achtervang van je expat, maar moet hem ook aansturen.

Het Midden-Oosten is groot en de gebruiken verschillen per land. Om precies te weten waar je aan toe bent, is de website van de ambassade een handige informaytiebron. Toch zijn er ook algemene tips te geven. Dit zijn de belangrijkste:

1. Zorg voor je juiste papieren

Zorg om te beginnen voor de juiste visa, zowel om te werken als om te wonen. Heeft je werknemer een visum van Israël in zijn paspoort staan? Dan kan het handig zijn een nieuw paspoort aan te schaffen. Contacten met Israël worden niet door elk Arabisch land op prijs gesteld. Denk er ook aan dat je expat wellicht vaccinaties of een verklaring van goed gedrag nodig heeft.

2. Bereid je voor op hoge kosten

Houd rekening met de kosten van levensonderhoud. In een stad als Dubai reizen die bijvoorbeeld de pan uit. Een normaal huurhuis kost er al gauw 30.000 euro per jaar. Gaat het gezin van je expat mee? Dan moet er ook schoolgeld worden betaald. Zelfs voor kleine kinderen is dat al zo’n 10.000 euro.

3. Eergevoel en relaties zijn belangrijk

De meeste landen in het Midden-Oosten zijn voornamelijk islamitisch. Dat beïnvloedt niet alleen het dagelijks leven, maar ook het zakenleven. Zo zijn eergevoel en relaties belangrijk. Een mondelinge overeenkomst is vaak meer waard dan een schriftelijke contract en privé- en zakelijke contacten lopen nogal eens in elkaar over. Bij het netwerken is het verstandig om onderwerpen als religie en politiek te vermijden. Voor onderhandelen wordt ruim de tijd genomen, dus geduld is belangrijk. Handen schudden doe je bij binnenkomst en vertrek, maar tussen mannen en vrouwen kan dat – afhankelijk van het land waarin je je bevindt – gevoelig liggen, dus kijk eerst de kat uit de boom. Te laat komen op afspraken is vaak heel gewoon voor de inwoners van een land in het Midden-Oosten, maar van westerlingen wordt wel degelijk stiptheid verwacht.

4. Vind een zakenpartner

Om zaken te kunnen doen in het Midden-Oosten, is het vaak nodig om eerst een samenwerkingspartner te vinden. Om je daarbij te helpen heeft de overheid de zakenpartnerscan in het leven geroepen. In het landenoverzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je nog meer informatie.

5. Nederlanders onder elkaar

Stimuleer je expat om lid te worden van een Nederlandse vereniging. Dat zorgt voor gezelligheid, maar de Nederlanders in den vreemde helpen elkaar ook met praktische zaken in het dagelijks leven én met zakelijke contacten.

6. Met een goede verzekering voorkom je ellende

Reizen brengt altijd risico’s met zich mee, maar sommige landen zijn gevaarlijker dan andere. In het Midden-Oosten denk je, naast de gebruikelijke risico’s als verkeersongevallen, toch ook aan terrorisme en ontvoering. Je kunt niet overal even veilig reizen. Houd er ook rekening mee dat openlijke homoseksualiteit voor problemen kan zorgen. Raadpleeg de reisadviezen van de overheid om precies te weten waar je aan toe bent. Om je expat te beschermen, kun je het best goede verzekeringen afsluiten. Vaak moet de ziektekostenverzekering lokaal afgesloten worden, bijvoorbeeld in Abu Dhabi en Saoedi Arabië. Sommige verzekeraars kennen speciale Kidnap and Ransom-verzekeringen, waarmee je de financiële gevolgen van ontvoering, gijzeling en afpersing afdekt. Vaak is ook de eventuele terugkeer naar Nederland gedekt, bijvoorbeeld wanneer ergens een burgeroorlog uitbreekt of zich ander geweld afspeelt.

Wat vind je van dit artikel?