Wetten & Regels

Juridisch

Overheid wil dat ondernemers meedenken over wetten en regels

Minder controle voor ondernemers die zich aan de regels houden

Ondernemers mogen vaker meedenken bij het maken van nieuwe wetten en regels. En bedrijven die zich aan de bestaande regels houden, worden beloond met minder regeldruk. Dat maakt het kabinet bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

14 september 2013 1 minuten

Mag je een merknaam van iemand anders gebruiken?

Naam gebruiken van merk dat niet actief wordt gebruikt

Stel, je wilt een merknaam voor je bedrijf gaan gebruiken. Dat merk is echter al door een andere ondernemer geregistreerd, maar die maakt er niet actief gebruik van. Mag je het merk dan voor je eigen bedrijf inzetten?

13 september 2013 2 minuten

Hoe krijg je nadeelcompensatie voor een opengebroken straat?

Column | Hoe toon je aan dat je bedrijf schade heeft geleden?

Lijd je als ondernemer schade door opengebroken straten, afgesloten wegen of een grootschalig infrastructureel project, dan wil je deze verhalen op de overheid. Valt jouw schade buiten het normaal maatschappelijk risico? Verzoek de overheid om schadevergoeding en onderbouw je aanvraag zo zorgvuldig mogelijk.

26 augustus 2013 3 minuten

Wat betekent de Wet van Dam voor ondernemers?

Contract niet altijd met één maand op te zeggen

Op 1 december 2011 is de Wet van Dam in werking getreden. Inmiddels hebben we er ruim een jaar ervaring mee. Wat houdt deze wetswijziging in? Wat betekent deze wet voor jou als ondernemer?

31 januari 2013 3 minuten

Een televisie in de zaak: mag dat zomaar?

De regels omtrent zakelijk gebruik van tv en video

Een voetbalwedstrijd uitzenden op een groot scherm of in je winkel een videofilm vertonen. Soms is het zakelijk gebruik van tv en video onderdeel van de bedrijfsformule of wordt het ter ontspanning aangeboden.

15 augustus 2012 2 minuten

Wat doen de Nederlandse ministeries?

En waar zijn de Nederlandse departementen voor verantwoordelijk?

Het beleid van de Nederlandse regering wordt uitgevoerd door een grote hoeveelheid ambtenaren, die verdeeld zijn over diverse ministeries. Maar welk ministerie is waarvoor verantwoordelijk?

15 augustus 2012 3 minuten

Wat is de wet Ketenaansprakelijkheid?

Aannemers komen niet onder belastingen en premies uit

Stel, een aannemer besteedt een deel van zijn werk uit aan een onderaannemer, die vervolgens óók weer een deel van dat werk uitbesteedt.

15 augustus 2012 2 minuten

Wat houdt de wet gelijke behandeling in?

Wat is de wet gelijke behandeling eigenlijk?

Mensen mogen niet ongelijk behandeld worden op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke overtuiging, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, arbeidsduur of soort contract.

06 augustus 2012 2 minuten

Juridische eisen aan een website

Regels voor je website op het World Wide Web.

Steeds meer ondernemers grijpen de kans aan om hun onderneming ook op het internet te profileren. Waar je vaak niet aan denkt, zijn de juridische eisen die bij een website komen kijken. MKB Servicedesk somt een aantal van deze juridische eisen op.

31 augustus 2009 3 minuten

Getoond 19 tot en met 26 van 26 totaal, er zijn meerdere pagina's