Met de auto van de zaak op vakantie. Mag dat?

Wanneer kun je rekenen op bijtelling voor de inkomstenbelasting?

Mogelijk ga je met je auto van de zaak op vakantie. Hoe zit het met de kosten die je voor de auto maakt, zoals brandstof en tolgelden? Wanneer krijg je bijtelling voor de inkomstenbelasting?

Privé kilometers

Je vakantiekilometers gelden voor het gebruik van een auto van de zaak als privé kilometers. Gebruik je je auto normaliter alleen voor de zakelijke ritten, dan schiet je met je vakantiekilometers al gauw over de 500 kilometergrens heen. En dat betekent, dat je dan rekening moet houden met een bijtelling van 14 tot 25 procent voor de inkomstenbelasting. Klik hier en lees meer over wanneer hoe je de keuze bepaalt of je de auto privé rijdt of voor de zaak.

Grotere auto tijdens de vakantie

Het kan natuurlijk handig zijn om tijdens je vakantie over een grotere auto te beschikken, dan waarin je normaal rijdt. Je kunt die auto dan huren op naam van de zaak. Voor zover je het privé-gebruik van de auto opgeeft bij je aangifte, dan is dat privé-gebruik - en daarmee je bijtelling - beperkt tot het evenredige deel van de vakantieperiode.

Auto van de zaak

Staat de auto op de balans van je bedrijf, dan rijd je daarmee dus zakelijk. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijg je in dat geval te maken met de hiervoor genoemde bijtelling tot 25 procent. Aan de andere kant betekent het feit dat de auto op de balans staat, dat je alle kosten die met de auto samenhangen in aftrek kunt brengen. Dat geldt dan onder meer voor brandstofkosten, tolgelden en parkeergelden, ook als je die kosten tijdens je vakantie maakt. Uiteraard zul je dan wel de bonnetjes moeten bewaren als bewijs. 

BTW

Heb je in het buitenland kosten gemaakt voor je zakelijke auto, dan kun je de geheven btw terugvragen bij de buitenlandse Belastingdienst. Overigens kun je al sinds 2010 de buitenlandse btw bij de Nederlandse fiscus terugvragen.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Henk van Amerongen