De functies van een boekhoudpakket

Wat mag je allemaal verwachten van je boekhoudsoftware?

22 februari 2019

Overweeg jij over te stappen op (een andere aanbieder van) online boekhouden? Boekhoudsoftware wordt steeds uitgebreider en kan je steeds meer werk uit handen nemen. Dit zijn de functionaliteiten die je kunt verwachten van je boekhoudsoftware.

Eerste Hulp bij Online Boekhouden

Basisfunctionaliteiten: 

 • Overzicht in de grootboekadministratie Door je boekhouding online bij te houden, heb je altijd overzicht op je balans, je winst- en verliesrekening en de cashflow. Zo weet je altijd precies hoe je bedrijf er voorstaat en hoeveel speelruimte je nog hebt.

 • Afschrijvingen In je boekhoudpakket kun je automatisch de afschrijvingen van je vaste activa bijhouden. Zo is je balans altijd up-to-date.

 • Facturen genereren Vanuit je boekhoudpakket kun je heel makkelijk facturen opstellen voor je klanten. De factuur wordt meteen bij je debiteuren bijgeschreven. Soms kun je zelfs een koppeling met iDeal aan de factuur toevoegen, zodat je klant snel en makkelijk kan betalen.

 • Offertes opstellen Vanuit je boekhoudpakket kun je makkelijk een offerte genereren. Dit gaat bijna hetzelfde als het maken van een factuur. Gegevens als je uurprijs en de kosten van het materiaal zitten al in je software opgeslagen, zodat je met een paar klikken een goede offerte maakt voor een nieuwe klant.

 • Inkomende rekeningen invoeren Alle inkomende rekeningen en bonnetjes kun je meteen invoeren in je boekhoudsoftware. Als je kiest voor een pakket met scan- en herkensoftware, kun je van papieren rekeningen en bonnen een foto maken, waarna de factuur meteen in je systeem zit. Dankzij een koppeling met internetbankieren kun je ze ook direct betalen. 

 • Koppeling met internetbankieren We noemden het al, maar een boekhoudpakket moet tegenwoordig gekoppeld kunnen worden aan je internetbankieren. Zo worden afschrijvingen meteen verwerkt en kun je vanuit je boekhoudprogramma betalingen uitvoeren.

 • Kostenplaatsen Vaak kun je in je boekhoudpakket je uitgaven makkelijk rubriceren. Dankzij de mogelijkheid om kostenplaatsen bij te houden, kun je hier nog een onderverdeling in aanbrengen. Zo kan je een post ‘autokosten’ hebben, met nog de kostenplaats ‘brandstofkosten’ daar onder.

 • Vaste journaalposten Terugkomende kosten hoef je maar een keer in je boekhoudpakket in te voeren. Je kunt het zo instellen, dat periodieke kosten automatisch elke periode worden verwerkt.

 • Btw-aangifte Je ingekomen en uitgaande btw bijhouden wordt heel eenvoudig met een goed boekhoudpakket. Je kunt dan ook vrijwel automatisch btw-aangifte doen.

 • Belastingaangifte Ook het doen van je jaaraangifte wordt een fluitje van een cent met de automatisch gegenereerde overzichten vanuit je boekhoudprogramma.

Handige extra’s:

 • Debiteurenbeheer Een goed boekhoudpakket laat je precies zien van wie je nog geld krijgt en wie je misschien een betalingsherinnering moet sturen. Ook dit kan vanuit veel boekhoudpakketten automatisch. Daarnaast kan bij bijvoorbeeld Davilex een koppeling worden gemaakt met incassobureau Centraal Invorderings Bureau, handig als je regelmatig facturen overdraagt aan een incassopartner.

 • Urenregistratie Ben je zzp’er en moet je aan het urencriterium voldoen? Ook je uren kun je in je boekhoudpakket bijhouden. Soms met een koppeling met een app, zodat je heel snel en makkelijk kunt doorgeven dat je bijvoorbeeld een paar uur bij een klant bent geweest.

 • Budgetteren Sommige boekhoudpakketten bieden de mogelijkheid om budgetten in te stellen voor een bepaalde periode. De kosten die binnen het budget vallen, worden hier automatisch van afgetrokken. Zo houd je overzicht in je kosten en kun je op tijd bijsturen als je je budget dreigt te overschrijven.

 • Betaalopdrachten Internetbankieren is vaak goedkoper als je betaalopdrachten per batch aanbiedt (bijvoorbeeld een keer per week). In je boekhoudprogramma kun je betaalopdrachten verzamelen, en ze automatisch een keer per week met je internetbankieren voldoen.

 • Voorraadbeheer Mocht dit van toepassing zijn op jouw bedrijf, dan kun je vaak je systeem voor voorraadbeheer koppelen aan je boekhoudsoftware of hier een module voor aanschaffen. Zo heb je altijd overzicht op wat je in huis hebt, en kun je automatisch bestellijsten genereren om je voorraden aan te vullen.

 • Relatiebeheer Ook een koppeling met je CRM-systeem of een extra module voor relatiebeheer is een optie in je boekhoudpakket. Zo zie je precies wat welke klant eerder heeft gekocht, wat zijn betaalgedrag is enzovoort.

 • Koppeling kassasysteem of webshop Hoe handig is het als een aankoop door een klant automatisch in de boekhouding wordt verwerkt? De meeste kassasystemen, ook bijvoorbeeld voor een webshop, kunnen worden gekoppeld aan een online boekhoudprogramma. Nog handiger is het als de aankoop direct uit het systeem voor voorraadbeheer wordt gehaald en op bestellijsten verschijnt. 

Auteur

Marlou Visser