Advocatenkantoor vergroot impact met het B Corp-raamwerk

Interview met Jellien over duurzaamheid binnen advocatenkantoor DOEN Legal

jellien-roelofs-doen-legal-advocatenkantoor

Het Nederlandse MKB zet duurzaamheid steeds vaker én hoger op de agenda. Om jou te inspireren met hun plannen, acties, en motivatie, zetten we in deze reeks een ondernemer in de schijnwerpers die hier echt mee aan de slag gaat. Vandaag is Jellien aan het woord. Als advocaat bij DOEN Legal houdt zij zich momenteel bezig met de B Corp-certificering van dit bedrijf.

Kun je kort iets vertellen over jezelf? 

“Ik ben Jellien Roelofs en werk dit jaar 5 jaar als advocaat bij DOEN Legal. Ik houd me voornamelijk bezig met intellectueel merkrecht, contractenrecht en reclamerecht. Dat doe ik onder andere voor ondernemers in de creatieve sector en gelukkig steeds vaker voor bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. We worden dan ook steeds vaker door duurzame bedrijven benaderd. Vaak met de vraag om hun duurzaamheidsclaims te beoordelen. Hoe kunnen ze hun duurzame intenties en resultaten betrouwbaar overbrengen? In een tijd waarin helaas veel greenwashing voorkomt en bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, is dat heel belangrijk. Voor mij is het daarnaast heel leuk werk, wat ook nog eens veel voldoening geeft. Want bedrijven die dit van ons vragen, zijn ook oprecht met duurzaamheid bezig.”

Wat maakt DOEN Legal uniek? 

“Bij DOEN Legal geloven we in toegankelijke advocatuur dat een positief imago heeft. Om dat te bereiken, zijn wij altijd duidelijk, doen we gewoon en blijven we positief. Veel mensen zijn bang om een advocaat te bellen. Het beeld bestaat dat de teller direct gaat lopen en dat een advocaat zaken ingewikkelder maakt. Dat hoeft niet zo te zijn. Bij DOEN Legal luisteren we eerst naar wat de klant wil bereiken. Waarom schakelt hij of zij ons in? Wat is het uiteindelijke doel en welke weg kunnen we het beste bewandelen? Wij passen onze dienstverlening op die wensen aan en leveren vervolgens wat we beloven. Dat maatwerk en het feit dat we echt luisteren naar de klant maakt ons uniek en zorgt voor duurzame relaties. Op deze manier zijn Esther en Bert Jan, de oprichters van DOEN Legal, al vanaf het prille begin - 10 jaar geleden - bezig geweest om het beeld van de advocatuur te veranderen.”

jellien-roelofs-doen-legal-advocatenkantoor-330

Waarom willen jullie graag met duurzaamheid aan de slag?

“Duurzaamheid is iets waar we al veel langer mee bezig zijn. Wij geloven dan ook dat iedere dienstverlener toegevoegde waarde moet leveren. Je bent niet alleen op de wereld om geld te verdienen, maar moet je kennis en kunde inzetten om een positief verschil te maken. Zelf voelen we in toenemende mate de urgentie om klimaatverandering helpen tegen te gaan.” 

“Ook persoonlijk gezien vind ik dat heel fijn. Ik vind echt dat we de wereld moeten koesteren. Wij mógen hier als mensen zijn en hebben simpelweg het recht niet om alles op te gebruiken. In de laatste, maar niet de minste, plaats heb ik ook kinderen. De plek waar wij nu fijn kunnen vertoeven, wil ik op een goede manier ook aan hen achterlaten.” 

Wat hopen jullie dan in 2022 te bereiken?

“Het zou voor ons de kers op de taart zijn als we met DOEN Legal de B Corp-certificering kunnen behalen en vast kunnen leggen wat we allemaal goed doen. We zitten nu in het certificeringsproces en merken dat B Corp fijne en duidelijke handvatten biedt: Wat doen we nu al goed? Wat kunnen we nog beter doen? Het biedt veel houvast om interne processen goed in te richten en verbeteringen door te voeren. Als we hem uiteindelijk hebben binnengesleept, hopen we dat we nóg meer duurzame ondernemers aantrekken die met ons willen samenwerken.”

Met welke initiatieven zijn jullie op dit moment bezig? 

“We hebben op kantoor al een aantal initiatieven lopen, onder andere geïnspireerd op het B Corp-raamwerk. Zo willen we graag klimaatpositief worden. Dat betekent dat we onze CO2-uitstoot in kaart gaan brengen en kijken hoe we deze kunnen reduceren en compenseren. Ook heeft iedere werknemer een ‘duurzaamheidsbudget’ dat aan duurzame zaken kan worden besteed, mits die gerelateerd zijn aan je werk. Denk bijvoorbeeld aan een (elektrische) fiets waardoor je minder vaak met de auto naar werk komt, een milieuvriendelijk notitieboek voor je aantekeningen, lunchboxen en drinkflessen om afval en single use plastic te voorkomen of een activity tracker om beweging (en minder kilometers met de auto) te stimuleren. Zo hopen we onszelf en elkaar enthousiast te maken voor duurzamere keuzes.”

“Daarnaast willen we ook op sociaal vlak een steentje bijdragen. Daarom doen wij  regelmatig pro bono en vrijwilligerswerk. We geven bijvoorbeeld gratis advies aan partijen in de creatieve sector getroffen door de coronapandemie en doen werk voor diverse maatschappelijke stichtingen. Ook hebben we een aantal projecten lopen voor de gemeenschap. Zo nemen we deel in de werkveldcommissie van Hogeschool TIO en werken we samen met Hogeschool Leiden en de Rijksuniversiteit leiden voor het begeleiden van studenten ” 

Wat is jouw advies voor ondernemers die meer met duurzaamheid willen doen?

“Ga een certificeringstraject aan! Als je echt een verschil wilt maken en wilt weten wat je beter kunt doen, dan geeft een certificering zoals B Corp een prachtig kader. Ja, het is veel werk, maar je hoeft het niet te haasten en het levert ontzettend veel inzicht en inspiratie op. Om die reden vind ik het absoluut geen last om erbij te hebben. Sterker nog, ik zie het als een belangrijke hoofdtaak om regelmatig te onderzoeken hoe we onze impact als bedrijf kunnen verbeteren. Zie het dus als een kans en geniet van het proces!”

Wat vind je van dit artikel?

Floor Meeder

Auteur

Floor Meeder

Voor een duurzame toekomst hebben we meer bedrijven nodig - groot én klein - die het verschil willen maken. Mijn missie? Ondernemers in beweging zetten en hen helpen om op eigen wijze waarde te creëren voor mens en milieu. Dat doe ik door te schrijven, op platformen als deze, en MKB-bedrijven direct te ondersteunen met Etiquet: Een duurzaamheidsstudio die ondernemers helpt het verschil te maken en een plek te bemachtigen in de nieuwe economie.