Nulurencontract verboden in nieuw arbeidsmarktpakket

Vast contract de norm, strengere regels tijdelijke contracten

Contract tekenen

Een verbod op het nulurencontract hangt al een tijd in de lucht. Maar nu lijkt het dan toch echt te gaan gebeuren. Tenminste, dat staat in een pakket dat minister Van Gennip van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer presenteerde. Ook komen er strengere regels voor oproepcontracten en tijdelijke contracten.

Nulurencontracten verbieden: nu dan echt

De plannen om het nulurencontract te verbieden, zijn de afgelopen jaren steeds concreter geworden. De reden dat het nulurencontract afgeschaft moet worden, is volgens het kabinet het onzekere karakter van dit type contract. Vooral oproepkrachten hebben daarmee te maken. Deze groep werknemers heeft vaak weinig duidelijkheid over wat ze gaan verdienen.

Lees meer over het nulurencontract

Nieuw: Basiscontracten

Het nulurencontract moet plaats maken voor het basiscontract: een contract dat een minimale werkgarantie in uren biedt. Daarnaast geldt een verplichte beschikbaarheid van de werknemer van maximaal 130% van de garantie-uren. Daarbij moet de werkgever ook duidelijkheid geven over de tijdstippen waarop die uren kunnen vallen.

Voor bijbaantjes van scholieren en studenten geldt een uitzondering. Voor deze groep blijft het huidige oproepcontract bestaan.

Lees meer over het basiscontract

Regels tijdelijke contracten aangescherpt

Ook de regels voor tijdelijke contracten worden aangescherpt. Op dit moment geldt: Een werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. Vervolgens is er een wachttijd van 6 maanden en daarna mag de werkgever eventueel een nieuw tijdelijk contract aanbieden. Maar in de toekomst mag een werkgever pas na 5 jaar weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden. Uitzondering hierop is seizoensarbeid.

Lees ook: Hoe vaak mag ik een tijdelijk contract verlengen?

Meer wendbaarheid voor werkgevers

In het voorstel van de minister zitten ook aanpassingen voor werkgevers. Zij moeten sneller duidelijkheid krijgen over de eventuele vervanging van een zieke werknemer: al na 1 jaar ziekte. 

Ook komt er een regeling om werknemers te behouden die met een crisissituatie moeten dealen die buiten het ondernemersrisico valt. Hierdoor zijn met name kleinere ondernemingen wendbaarder als een werknemer langdurig ziek wordt. Veel van die groep ondernemers kan bij ziekte pas een nieuwe werknemer aannemen als de zieke werknemer uit dienst is.

Arbeidsmarktpakket: meer zekerheid

Het pakket dat het kabinet presenteert, moet de hele arbeidsmarkt aanpakken en iets opleveren voor zowel de werknemers als de werkgevers. Werknemers krijgen meer zekerheid via bijvoorbeeld een vast contract en werkgevers zijn flexibeler in hun bedrijfsvoering als iemand ziek wordt of te maken heeft met een crisissituatie. Hiermee zet het kabinet een eerste stap in de richting van het verminderen van de werkgeverslasten.

Bekijk hier een Factsheet van VNO-NCW over de plannen

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.