Betaaltermijn grootbedrijf aan mkb naar 30 dagen

Wettelijke termijn nu nog 60 dagen

19 maart 2021

In een wetsvoorstel dat deze maand is ingediend wil de overheid de maximale betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb terugdringen tot 30 dagen. Het kabinet reageert daarmee op de trend van steeds latere betaling, waardoor er onnodig 55 miljard euro blijft 'hangen'.

Grootbedrijf betaalt later

Uit eerder onderzoek werd al duidelijk dat facturen van het midden- en kleinbedrijf aan het grootbedrijf steeds later betaald worden. De huidige wettelijke betaaltermijn stamt uit 2017, daarvoor was er sprake van betalingstermijnen van 90 of zelfs 120 dagen. Nu blijkt dat vooral grote bedrijven deze wet aangrijpen om hun betalingstermijn die eerst lager was juist te verhogen.

Staatssecretaris Mona Keijzer, samen met Sander Dekker initiatiefnemer van de nieuwe wet: “Veel ondernemers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten. Het is van belang dat zij tijdig betaald worden en niet instemmen met een onnodig lange betaaltermijn. Laten we elkaar zeker in deze tijden helpen waar we kunnen. Met het verkorten van de betaaltermijn krijgt de mkb’er meer financiële ademruimte, beter zicht op de bedrijfskas en daarmee een grotere kans om de huidige economische crisis door te komen.”

Financieringsgat van 55 miljard

Als uitstaande rekeningen op tijd betaald zouden worden (30 dagen), zou het mkb 55 miljard euro minder behoefte aan financiering van werkkapitaal hebben. Late betalingen hebben direct invloed op de financiële gezondheid van ondernemers. Dit speelt nog meer sinds de coronacrisis, maar het probleem dateert al van voor de pandemie. 

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, zegt daarover: "Grote bedrijven bepalen wanneer zij betalen en rekken de betaaltermijnen op. Dat gebeurt in deze coronacrisis ook weer, dat ze hun kleinere toeleveranciers zo als bank gebruiken. Kleinere bedrijven zijn niet bij machte daar iets aan te doen, terwijl ze cash juist keihard nodig hebben om overeind te blijven."

Meldpunt achterstallige betalingen

Begin 2021 is een tijdelijk meldpunt achterstallige betalingen geopend. Het doel is in kaart brengen wat het betalingsgedrag is van grote bedrijven aan ondernemers uit het mkb. Op de website van de Autoriteit Consument & Markt kunnen ondernemers anoniem melding maken van wanbetalende grote bedrijven. 

Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer.

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.