Factoring als oplossing voor kredietproblemen

19 november 2020

Heb je als ondernemer regelmatig kredietproblemen doordat debiteuren niet betalen? Dan is het niet altijd even geschikt om meteen een deurwaarder in te schakelen. Dit is een vrij kostbaar en tijdrovend proces. Zeker als de schade maar een paar honderd euro is, is dit het meestal niet waard. Maar het is wel het overwegen waard om op een andere manier te gaan werken. Bijvoorbeeld door een factoringmaatschappij in de arm te nemen.

Een factoringmaatschappij betaalt de goedgekeurde facturen vooruit, zodat je als ondernemer je facturen altijd betaald krijgt. Je hebt het geld dan eerder tot je beschikking. Voor veel bedrijven is factoring interessant. Het is een manier van zakelijk financieren. Net als bij andere financieringsmogelijkheden betaal je uiteraard wel een vergoeding.

Zo werkt factoring

Net als het afnemen van een zakelijke lening of een zakelijk krediet is het gebruik van factoring een manier van zakelijk financieren. Toch werkt factoring heel anders dan normale financieringen. Bij een bankfinanciering moet je bijvoorbeeld allerlei gegevens opgeven. De kredietverstrekker toetst dan of je wel kredietwaardig genoeg bent. De bank wil immers zeker weten dat je de rente en aflossing kunt betalen.

Een factoringmaatschappij toetst de kredietwaardigheid van de ondernemer niet. In plaats daarvan wordt er gekeken of de klanten zelf in staat zijn om hun facturen te betalen. Daardoor weet de maatschappij wat het risico is dat de factuur niet betaald wordt. Aan de hand daarvan berekent een factoringbedrijf of zij de factuur voor willen schieten. Factoring is populair. Vorig jaar zette men een omzetvolume van ruim 112 miljard euro aan de hand van factoring om.

Niet alle facturen worden door de factoringmaatschappijen betaald. Facturen worden bijvoorbeeld niet volledig geaccepteerd als de klant niet kredietwaardig genoeg is. Je ontvangt dan slechts een deel van de factuur. Maar in de meeste gevallen worden de facturen goedgekeurd en kun je de liquiditeit van de onderneming dus snel op orde brengen. Door een goede liquiditeit aan de hand van factoring kun je uiteindelijk de groei van je bedrijf financieren. Bij factoring heb je zelf geen werk meer aan debiteurenbeheer. Dat doet het factoringbedrijf voor je.

Voordelen van factoring

Het inzetten van factoring heeft dus behoorlijk wat voordelen wanneer het aankomt op liquiditeit. Wanneer het gaat om hoge sommen is factoring ook de mogelijkheid om je bedrijf uit te bouwen. Als de onderneming al in een groeispurt zit, kun je van extra middelen profiteren waarmee je kunt investeren in hetgeen dat de onderneming nodig heeft.

Veel bedrijven maken in korte tijd grote groei door. Maar als een onderneming groeit, komen er ook meer debiteuren bij. De kans is dan groot dat de liquiditeit in het gedrang komt. Daardoor kan men niet meer groeien. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door gebruik te maken van factoring. Je hebt dan sneller liquide middelen in huis en het debiteurenbeheer wordt door het factoringsbedrijf gedaan. Hiermee wordt ook de kans op wanbetaling een stuk beperkt. Daarvoor betaal je uiteindelijk wel een kleine vergoeding aan de factoringmaatschappij.

De kosten van factoring

Factoring is dus een aantrekkelijke vorm van zakelijk financieren. De kosten zijn deels afhankelijk van het betaalgedrag van debiteuren. Over het algemeen betaal je tussen de 0,1 procent en 1 procent van de omzet. De tarieven zijn vooral afhankelijk van de hoogte van het openstaande saldo.