Voordelen van outsourcing naar Oost-Europa

31 mei 2021

Outsourcing, is dat niet iets voor grote internationale bedrijven? Niet per se. Vooral nearshore outsourcing in Oost-Europa wint snel aan populariteit in het MKB, mede dankzij de coronacrisis.

Het zijn hoofdzakelijk software-ontwikkelingsprojecten waarvoor MKB-ondernemingen besluiten IT-specialisten in het buitenland voor ze aan het werk te zetten. Denk aan het ontwikkelen van apps, e-commerceplatforms, kantoor- en bedrijfssoftware. Dit fenomeen van inhuren van een team met buitenlandse IT’ers voor specialistische projecten wordt nearshore outsourcing (ook wel: nearshoring) of offshoring genoemd. 

Nearshore of offshore?

Het verschil tussen nearshore outsourcing en offshoring is dat nearshore outsourcing gebeurt in relatief dichtbij gelegen (Europese) landen en offshoring in verder gelegen regio’s als China en India. Voor MKB-ondernemingen is nearshoring meestal de aantrekkelijkste en meest voor de hand liggende vorm van outsourcing.

De toplanden voor IT-outsourcing zijn Oost-Europees

Oost-Europa is voor IT-outsourcing de belangrijkste markt. Het Nederlandse softwaredevelopment- en outsourcingkantoor Daxx maakte een rangschikking van de landen met de beste programmeurs. Opvallend is het grote aantal Oost-Europese landen in de top van de lijst: de helft van de landen in de top-10 zijn in Oost-Europa gesitueerd en bezetten allemaal een plek hoog op de ranglijst. Ook developers in landen als Moldavië, Rusland, Roemenië, Bulgarije en Servië hebben een bijzonder goede reputatie.

PositieLandScore index
1Slowakije 100%
2Mexico 94,7%
3Polen93,4%
4Hongarije 93,2%
5Oekraïne93,2%
6Tsjechië 93%
7Spanje 92,5%
8Oostenrijk 92%
9Zwitserland 91,7%
10Duitsland 90,5%

Andere redenen voor outsourcing in Oost-Europa

De goede kwaliteit van developers gecombineerd met relatief lage lonen (gemiddeld 50% van de West-Europese lonen) is een belangrijke reden waarom veel MKB-ondernemers hun softwareontwikkelingsprojecten naar Oost-Europa outsourcen. Andere belangrijke reden om voor nearshore outsourcing in Oost-Europa te kiezen:

  • Outsourcing in Oost-Europa maakt de onderneming flexibeler: snel opschalen en afschalen. 

  • In Nederland is een schaarste aan IT’ers met de juiste kwalificaties, in Oost-Europese landen niet.

  • Dankzij outsourcing kan de eigen organisatie zich bezighouden met haar kernactiviteiten.

  • Nearshore outsourcing geeft toegang tot expertise en innovatieve technologie, waardoor kennis en middelen up to date blijven.

  • Flexibeler reageren op veranderende eisen.

  • Het positieve Oost-Europese arbeidsethos: men werkt hard, neemt initiatief en is leergierig. 

  • De Oost-Europese cultuur verschilt niet zo veel van de West-Europese, zeker niet vergeleken met die in typische offshoringlanden als India of China. 

  • Geringe taalbarrière: Oost-Europese IT-krachten spreken doorgaans goed Engels.

Intermediair

Diverse software-ontwikkelingsbedrijven bieden nearshore outsourcing in Oost-Europa aan. In de praktijk fungeert zo’n softwarebedrijf als intermediair tussen de Nederlandse onderneming en het buitenlandse team van ontwikkelaars. Nearshoring kan voor veel ondernemers een goede oplossing zijn voor hun IT-vraagstukken. Een buitenlands development team kan, mits de begeleiding in orde is, een succesvol verlengstuk gaan vormen van het eigen team.

Auteur

Michiel van de Peppel

Michiel is een veelzijdige tekstschrijver met ervaring in de journalistiek, marketingcommunicatie en PR. Hij schrijft graag over ondernemerschap, ook vanuit zijn eigen ervaring. Sinds 2011 runt hij zijn eigen communicatiebureau: WYZYN COMMUNICATIE in Amersfoort. In 2021 kwam daar Consortius bij, een gespecialiseerde service voor wetenschapscommunicatie. Kortom: Michiel is een ondernemende duizendpoot, net zoals de meeste MKB-ondernemers. Zijn doel: lekker leesbaar en onderscheidend informeren, waar mogelijk met enige diepgang.