Ondernemer Kostas Iossifidis over de Griekse crisis

Is er reden tot paniek?

01 december 2017

De kranten staan vol met politici en cijfers over de Griekse crisis, maar hoe denkt de ondernemer die zaken doet in Griekenland erover? Kostas Iossifidis, eigenaar van Griekse delicatessenzaak en slijterij Het Griekse Huis, vertelt zijn verhaal.

E-book 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Iossifidis is geboren in Griekenland en runt samen met zijn vrouw al drieënhalf jaar een Griekse delicatessenzaak en slijterij in Tilburg. Hier verkopen ze allerlei specialiteiten: van olijfolie tot feta en typisch Griekse sterke drank. De ondernemer doet waar mogelijk, rechtstreeks zaken met de producenten in Griekenland. 

Vlekkeloos

Tot nu toe heb ik in mijn zakelijke relaties nog niks gemerkt van de financiële problemen in Griekenland,” vertelt Iossifidis. “Het loopt tot nu toe vlekkeloos. Ik heb ook geen reden om aan te nemen dat de situatie zo onzeker blijft. Ik hoop natuurlijk dat de banken binnen een paar weken weer normaal functioneren.” Als de banken langere tijd dicht blijven, zou hij een groot probleem hebben: “Dan kan ik mijn leveranciers niet betalen en loopt mijn voorraad snel terug.”

Als het zo fout zou gaan met de bestellingen, is Iossifidis bereid om de producten zelf op te halen. “Als het écht nodig is, rijd ik zelf naar Griekenland met contant geld. Met mijn leveranciers heb ik echte vertrouwensrelaties, dan is contant betalen geen probleem”.

Grexit?

Het hangt al een tijdje in de lucht: Griekenland moet wellicht de EU verlaten. Iossifidis hoopt dat het niet zo ver komt, maar zag de problemen al langer aankomen: “Een Grexit zie ik al drie maanden aankomen. De eurozone is als een vrachtwagen met negentien verschillende maten autobanden. Al deze banden (landen) hebben andere competiteiten en grootten, dat kan je niet aan één munt koppelen. Ik heb het idee dat sommige landen, waaronder Griekenland strenger worden afgestraft voor overtredingen van de Europese regels dan anderen. Door deze onderlinge verschillen wordt de vrachtwagen instabiel.

Dokter IMF

Iossifidis vergelijkt het Internationaal Monetair Fonds met een dokter die een verkeerd medicijn voorschrijft: “Griekenland werd gedwongen om een pakket aan bezuinigingen door te voeren. Dat dit niet geholpen heeft, mag duidelijk zijn. Als een dokter fouten maakt, zal hij hier ook op aangesproken worden, en mag er op zijn minst verwacht worden dat hij een ander medicijn zal voorschrijven. Het is belangrijk dat het IMF nu ook verantwoordelijkheid neemt voor wat het Griekse volk wordt aangedaan. Alle Grieken, dus ook mijn leveranciers, hebben last van de bezuinigingen.” 

Door deze bezuinigingen krijgen de Grieken minder koopkracht, dit kan op den duur betekenen dat de leveranciers van Iossifidis in eigen land niet meer genoeg verkopen en hun handel moeten opdoeken. Naast de verminderde koopkracht zal de btw-verhoging ook weinig goeds doen voor de verkoop van zijn producenten.

De oplossing

Hoewel Iossifidis sterk tegen een Grexit is, verwacht hij wel dat het voor hem als ondernemer op de korte termijn gunstig zou zijn. “Als Griekenland zijn oude munt (de drachme) weer krijgt, kan ik omgerekend voor minder geld mijn producten kopen. Ik denk alleen dat niet zo lang duurt, de prijzen stijgen daarna waarschijnlijk gewoon weer. Ik hoop dus dat Griekenland in de EU blijft.”

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.