In welke Duitse deelstaat moet ik ondernemen?

Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg bieden Nederlandse bedrijven kansen

Met zestien deelstaten ziet Duitsland er wat anders uit dan Nederland. De onderlinge verschillen tussen de deelstaten en regio's zijn groot. Welke deelstaat is voor jouw bedrijf interessant?

Noordrijn-Westfalen

Traditioneel doen veel Nederlandse ondernemers zaken in Noordrijn-Westfalen (NRW), 41 procent van onze export gaat naar deze deelstaat (vooral olie, gas en chemische producten). Volgens onderzoek van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) hebben zich 750 Nederlandse dochterbedrijven in NRW gevestigd, waarvan de meeste in Düsseldorf (80) en Keulen (50). Waarom is NRW zo interessant? Het ligt net over de grens, dus het is goed en snel bereikbaar. Bovendien is de industrie hier sterk vertegenwoordigd, vooral in het Ruhrgebied ter hoogte van Venlo. Dat biedt mogelijkheden voor Nederlandse toeleveranciers in de maakindustrie. 

Beieren en Baden-Württemberg

Nog veel meer kansen liggen er in het zuiden van Duitsland, in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. In deze deelstaten is de traditionele auto-, machine- en elektrotechnische industrie sterk vertegenwoordigd en tot 2020 zal de omzet van deze sectoren flink stijgen (van 850 miljard in 2012 naar 1000 miljard in 2020) "Toch zijn hier nog heel weinig Nederlandse bedrijven actief", zo stelt het ING Economisch Bureau. "Toeleveranciers in de rubber, metaal- en kunststofsector kunnen hun omzet in Duitsland met ruim 60 procent vergroten tot 2020.” Bovendien kunnen bedrijven via de Duitse markt ook profiteren van de economische groei in China, omdat Duitsland een belangrijk exporteur is naar China: 20 procent van de maakindustrie in Duitsland gaat naar China.

Berlijn

De hoofdstad Berlijn is een geliefde plek voor Nederlandse investeerders. Hoewel het niet het economische centrum van Duitsland is, is het wel dé plek voor toeristische sector en voor innovatieve en creatieve start-ups. Voor bedrijven die zich bezighouden met internet, kunst, muziek, film, media, marketing, ICT, biotechnologie of mode is het de place to be. Er zijn veel bedrijfsverzamelgebouwen, waardoor je makkelijk in contact komt met andere start-ups.

Wat gebeurt er in de andere Duitse deelstaten?

In Duitsland zijn bedrijfssectoren vaak geklusterd zijn in één gebied. De it-clusters liggen vooral in München, Berlijn, de regio Rhein-Neckar, Ambert, Hamburg en Dresden. Regionaal gezien hebben de ondernemingen in de meet- en regeltechniek zich vooral rondom Freiburg gevestigd. 

Het wereldcentrum van de medische techniek ligt in het Zuid-Duitse Tuttlingen, een stad met slechts 35.000 inwoners. Hier zijn meer dan 400 medisch-technologische ondernemingen gevestigd met in hun kielzog 2.400 bedrijven rondom dit middelpunt.

De agrarische sector is verspreid over heel Duitsland, maar de sterkste concentratie zit in het noorden en in de oostelijke deelstaten, daar is de grond goedkoop en zijn veel goedkope arbeidskrachten te vinden. 

Wat vind je van dit artikel?