“Onze leerlingen zijn goud waard”

Ondernemer in beeld | Henk de Laat - Eetcafé Jansen en Jansen

31 juli 2015

Eetcafé Jansen en Jansen in Schijndel bestaat sinds 2003 en de zaken gaan buitengewoon goed, horen we van eigenaar Henk de Laat. Met zo’n 40 personeelsleden op de loonlijst, waarvan meer dan de helft student, is Jansen en Jansen grootafnemer van de subsidie Praktijkleren.

Deze subsidie krijg je als je werkt met vmbo-leerlingen die een leer-werktraject volgen of met mbo-studenten die deelnemen aan een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Het bedrag kan oplopen tot wel 2700 euro per student per jaar. “We steken veel tijd in het begeleiden van onze leerlingen, dus het is fijn dat we een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Onze leerlingen werken hard en zijn goud waard voor ons restaurant”, vertelt Henk.

Werken met jonge dynamische studenten

Van alle 40 vaste mensen op de loonlijst, hebben er slechts zeven een vast contract. De rest is ambulant personeel in de bediening en de keuken en/of volgt een BBL- of BOL-opleiding. “We hebben zeker tien jongeren van 15 à 16 jaar rondlopen hier”, vertelt Henk. “Een bijbaantje in de horeca is erg populair. Tel hier onze studerende leerlingen bij op en je snapt dat onze gemiddelde leeftijd niet hoger is dan 22 jaar. Dat betekent veel dynamiek, gezelligheid en een jonge uitstraling! Én lagere personeelskosten”, voegt Henk toe.

Zowel plek voor BBL als BOL

Jansen en Jansen heeft altijd plaats voor leergierige werkstudenten. “We zijn een gekwalificeerd en erkend stagebedrijf voor veel niveau 2 en 3 BBL- en BOL-opleidingen”, vertelt Henk. “Zo lopen er mensen rond die worden opgeleid tot horeca-assistent, beginnend kok, kok, zelfstandig werkend kok en gastheer/gastvrouw. Van de zeven koks zijn er zelfs vier leerlingen en maar drie vaste.” Henk legt uit dat de BBL-studenten vier dagen werken tegen een minimumloon. Voor BOL-studenten geldt zelfs een tarief van slechts 75 cent per uur. “En dan krijg je dus ook nog subsidie op de BBL-ers. Je begrijpt dat wij graag tijd steken in de begeleiding van deze leerlingen. Zo besparen we onszelf een hoop geld en investeren we tegelijkertijd in de toekomstige generatie.”

Tevreden leerlingen leveren veel op

“Veel van onze vaste medewerkers zijn ooit als leerling bij ons begonnen!”, vertelt Henk. “Het grote voordeel van ex-leerlingen in dienst nemen, is dat ze al zijn ingewerkt. Ze zijn betrokken bij de organisatie en dit draagt weer bij aan een lager ziekteverzuim en laag verloop. Ook hebben we minder wervingskosten, doordat de instroom van onderin bijna als vanzelf gaat.” Henk legt verder uit dat werving direct op horecascholen voor hem het best werkt. “We flyeren wel eens of laten een poster ophangen. Leerlingen vertellen het ook zelf rond; deze mond-tot-mondreclame is misschien nog wel het meest effectief. We zijn blijkbaar een fijn bedrijf om voor te werken en daar ben ik trots op!”

Studentenpool met andere restaurants

De studenten in de leer-werktrajecten lopen in totaal meestal drie jaar stage gedurende hun opleiding. De school eist dat ze elk jaar op een andere plek stage lopen. Wat op zich wel begrijpelijk is, volgens Henk. “Maar het zou natuurlijk zonde zijn als we de leerlingen uit het oog verliezen na één schooljaar. Bovendien zit elk restaurant met hetzelfde euvel en zo kwamen we op het idee een pool op te richten. Ik ‘stuur’ een goede leerling naar een collega-horecaondernemer in de regio voor het tweede jaar en hij ‘geeft’ mij zijn student na een leerzaam jaar in zijn restaurant. Deze roulatiepool scheelt ons allemaal wervingskosten, de studenten leren steeds iets nieuws én we binden de leerlingen aan ons. Zij blij, wij blij.”

Samenwerking met speciaal onderwijs op middelbare scholen

Nog een andere manier van werkend leren, is praktijkonderwijs. Bij Jansen en Jansen werken geregeld jongeren die speciaal onderwijs volgen op de lokale middelbare school. “Deze mensen hebben soms een beperking, maar als je ze goed aanstuurt en enigszins simpel werk laat doen, is dit geen probleem”, legt Henk uit. “Bij ons mogen ze snijden in de keuken of in de bediening werken. Dit vraagt in een restaurant aardig wat aandacht en aansturing, dus voor een tijdsbesparing hoef je het niet direct te doen, maar je bent wél maatschappelijk verantwoord bezig! Je betaalt er niks voor en de scholen en studenten zijn je hartstikke dankbaar. Mijn inschatting is dat deze studenten in bijvoorbeeld een supermarkt of andersoortige winkel ook veel kunnen bijdragen. Ieder zijn kwaliteiten!”

Subsidies aanvragen? Dat doet de accountant!

Henk de Laat heeft geen financiële man of P&O-er in dienst. Het aanvragen van subsidies en het doen van de aangiftes doet de accountant. “Je kunt niet overal zelf in thuis zijn”, lacht Henk. “Een goede accountant of financieel adviseur verdient zichzelf heel snel terug. Mijn tip voor andere ondernemers? Kijk goed of je adviseur zelf met ideeën en praktische tips komt. Iemand die echt meedenkt is zeldzaam! Je verwacht van een financieel deskundige dat hij of zij op de hoogte is van alle voor jouw bedrijf geldende voordeeltjes en regelingen, maar uit ervaring weet ik dat dit niet altijd het geval is. Kijk en vraag dus goed rond voordat je in zee gaat met iemand.” 

Auteur

Femke Hellings