Meldpunt voor klachten over late betalingen

MKB-Nederland stelt zwarte lijst op met grote wanbetalers

16 februari 2016

Zit jij ook met smart te wachten op de betaling van een aantal openstaande rekeningen? Je bent niet de enige. Ondernemers in het mkb hebben in totaal zo’n negen miljard euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan. Veel bedrijven zijn daardoor failliet gegaan. MKB-Nederland gaat wanbetalers nu aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Groot probleem

Mkb’ers hebben zo’n negen miljard euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan. Tussen bedrijven onderling wordt een factuur momenteel gemiddeld na 36,5 dagen voldaan. "Het duurt soms 90 tot 120 dagen voordat een kleine toeleverancier zijn geld krijgt. Grote bedrijven houden zo werkkapitaal beschikbaar, wat ze niet hoeven te lenen. Maar daarbij stappen ze veel te makkelijk heen over de vaak desastreuze gevolgen van hun asociale en schandalig uitgerekte betaaltermijnen", zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. "Talloze ondernemers zijn hierdoor de laatste jaren over de kop gegaan."

Meldpunt en zwarte lijst

Via het Meldpunt Late Betalingen kunnen ondernemers anoniem late betalers melden. Met die gegevens gaat MKB-Nederland grote bedrijven aanspreken op hun betalingsgedrag ten aanzien van kleinere ondernemers. De belangenorganisatie zal wanbetalers een brief sturen om hen op te roepen sneller te betalen, bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij Betaalme.nu. Bedrijven die hun betaalgedrag niet snel verbeteren belanden op een zwarte lijst die openbaar wordt gemaakt om andere mkb-bedrijven te waarschuwen.

Ook last van slecht betalende grote opdrachtgevers?

Ga naar het meldpunt.