Op zakenreis naar Amerika: welk visum heb je nodig?

Online aanvragen, niet in de rij!

14 mei 2018

Amerika: ‘The land of the free, the home of the brave’. Een zakenreis naar de Verenigde Staten: met zijn 50 staten, afwisselende landschappen, inspirerende steden en enorme verscheidenheid aan mensen en culturen, kan dat niet anders dan een flinke dosis inspiratie en een berg goede ideeën opleveren. Maar voor je er bent moet je nog wel wat regelen. Hier lees je meer over het visum en de ESTA.

Nederland doet mee aan het Visa Waiver Program (VWP). Hierdoor heb je als je naar Amerika reist als Nederlands staatsburger geen visum nodig. Er zijn wel andere voorwaarden waar je aan moet voldoen om the USA in te komen. Je moet een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) hebben voordat je aan boord gaat van het vliegtuig wat jou naar de Verenigde Staten brengt. Ook heb je een geldig paspoort nodig met het universele e-paspoortsymbool op de kaft.

Wat is een ESTA?

ESTA is een geautomatiseerd systeem dat bepaalt of het voor reizigers, die onder het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP) vallen, toegestaan is om naar Amerika te reizen. Er vallen 38 landen onder het VWP, waaronder Nederland en België. Hierdoor heb je dus geen visum nodig voor een korte (zaken)reis.

Als je een ESTA hebt aangevraagd en hij is goedgekeurd, dan is hij twee jaar geldig vanaf de afgiftedatum. Wanneer je paspoort echter eerder verloopt, dan verloopt je ESTA ook op dat moment. Je hebt een geldige ESTA nodig als je naar de Verenigde Staten wilt, voordat je in het vliegtuig stapt. Anders mogen luchtvaartmaatschappijen je niet meenemen.

Voorwaarden voor een ESTA

Een ESTA is geldig voor zowel zakelijke als toeristische trips naar de United States. Je mag met een ESTA per reis maximaal 90 dagen in Amerika blijven en je moet een geldig paspoort hebben.

Heb ik een ESTA nodig voor mijn zakenreis?

Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt en je wilt een korte zakenreis naar Amerika maken, dan heb je een ESTA nodig. Als je een andere nationaliteit hebt of langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven, dan heb je wellicht toch een visum nodig.

Ook heb je een visum nodig als:

  • Je langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven

  • Je met een ander doel dan een kort zakelijk (of toeristisch) bezoek naar Amerika gaat

  • Je denkt dat er gronden van ontoelaatbaarheid zijn in de Immigration and Nationality Act die op jou van toepassing zijn → je hebt dan een niet-immigrantenvisum nodig voor je naar Amerika gaat.

  • Je met een niet aangesloten vervoersbedrijf naar Amerika reist.

Moet ik mijn ESTA vernieuwen voor ik ga?

Een ESTA is maar twee jaar geldig of korter als je paspoort eerder verloopt. Je moet ook een nieuwe ESTA aanvragen als:

  • Je in een ander land bent gaan wonen

  • Je een nieuw paspoort hebt

  • Je naam wijzigt (voor- en/of achternaam)

  • Je geslacht wijzigt

  • Bepaalde omstandigheden wijzigen, bijvoorbeeld als je bent veroordeeld voor een misdrijf of als je een besmettelijke ziekte hebt. Een van deze veranderingen kan ervoor zorgen dat je toch een visum nodig hebt.

Digitaal een ESTA aanvragen

Een ESTA kun je makkelijk en snel digitaal aanvragen. Je hebt alleen je paspoort nodig, vult het Nederlandse aanvraagformulier ESTA voor Amerika in en betaalt makkelijk en veilig (onder andere met iDeal of creditcard). 99% van de aanvragen wordt direct goedgekeurd door de Amerikaanse overheid. In sommige gevallen duurt het iets langer, dit kan maximaal oplopen tot 72 uur (3 dagen). Je kunt ook een factuur van je aanvraag ontvangen, wel zo handig voor de boekhouding.

Liever op zakenreis naar Canada of op zakenreis naar Turkije? Ook daarvoor kun je het visum of de ESTA in de meeste gevallen snel en makkelijk online regelen!