Mag ik iemand aanhouden?

Wat moet ik doen bij winkeldiefstal

19 maart 2020

Je ziet iemand een artikel uit jouw winkel in zijn of haar tas stoppen. Diefstal, op heterdaad betrapt. Maar mag je dan iemand aanhouden? En hoe ver mag je daarin gaan? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel.

Eerste hulp bij Wet- en regelgeving

Je mag iemand aanhouden als je iemand op heterdaad betrapt op een strafbaar feit. Winkeldiefstal valt hier uiteraard ook onder. Onder heterdaad verstaan we als je het strafbare feit zelf hebt gezien. Ook als je zeker weet dat de persoon het gedaan moet hebben, omdat bijvoorbeeld alleen de verdachte het gepakt kan hebben, mag je deze persoon ook aanhouden. Dan moet je het echt zeker weten, bij vermoedens mag je wel aangifte doen, maar geen aanhouding verrichten.

Volg de juiste procedure

Wanneer je besluit de klant aan te houden is het belangrijk om dit volgens onderstaande procedure te doen. Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft deze opgesteld:

  • Blijf altijd kalm wanneer je een winkeldiefstal signaleert.

  • Handel altijd met z’n tweeën, dat is veiliger.

  • Spreek de verdachte aan - blijf altijd beleefd - misschien is er sprake van een vergissing.

  • Zeg bij een aanhouding letterlijk: “Ik houd u aan op verdenking van diefstal.”

  • Leid de verdachte weg - uit het zicht van klanten - en bel direct de politie.

  • Laat de verdachte nooit alleen, ook niet naar de wc laten gaan dus.

  • Als de verdachte de gestolen goederen niet afgeeft, laat dat dan aan de politie over.

  • Draag de verdachte over aan de politie en doe aangifte met het landelijk aangifteformulier.

  • Blijf altijd vriendelijk en voorkom geweld.

Wel geweld

Je mag zelf geen geweld toepassen bij een aanhouding. Je mag alleen gepaste dwang toepassen. Dit is een lastig begrip, want wat is wel en niet gepaste dwang? Je mag iemand bijvoorbeeld niet tegen de muur duwen, omdat er dan kans is op letsel. Dat is dus de leidraad die je aan moet houden. Iemand tegenhouden mag dus wel. Als de verdachte wel geweld gebruikt, heb je recht op zelfverdediging. Desnoods met gebruik van geweld, als afwerings- of ontwijkingsmanoeuvres niet helpen. Je mag echter niet meer geweld gebruiken dan strikt noodzakelijk is voor jouw verdediging en je moet stoppen als de aanvaller er mee stopt. Wanneer een verdachte echt agressief wordt is het voor ieders veiligheid beter de verdachte te laten gaan. Doe dan wel altijd aangifte!

Buiten de zaak

Als iemand de zaak uit vlucht voordat je hem hebt kunnen aanhouden, wordt de situatie nog een stuk lastiger. Aan te raden is om iemand niet op straat aan te houden vanwege de veiligheid van jou en de omstanders. Je kunt wel achtervolgen zodat je de politie kunt helpen maar iemand aanhouden wordt afgeraden.

Conclusie

Winkeldiefstal komt veel voor en niet altijd kun je iemand op heterdaad betrappen of is het te gevaarlijk om iemand aan te houden. Zorg dat ook je personeel op de hoogte is van de richtlijnen bij winkeldiefstal. Zorg ook voor goede bedrijfsverzekeringen.