De mogelijkheden van adverteren

Loont het de moeite om advertenties te zetten?

21 januari 2013

Je hebt een goed bedrijf met mooie diensten, maar niemand kent het. Dan wordt het tijd om de naamsbekendheid te vergroten. Dit kan door middel van advertenties. Maar waar adverteer je in en wat is het effect?

Whitepaper: Hoe verbeter ik mijn website?

Het effect van advertenties is niet uit te leggen in een paar woorden. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen niet bewust naar banners op internetpagina’s kijken maar dat het onbewust toch werkt. Als het een goede banner is, houden de mensen een goed gevoel bij je bedrijfsnaam. Dit blijkt uit een pas uitgevoerd onderzoek van Tweakers.

Doel van advertentie

Adverteren is leuk, maar waar begin je en wat is het nut? Je moet goed opschrijven wat je doel van adverteren is. Wil je snel bij een grote groep mensen bekend worden of wil je heel gericht klanten winnen? Voor elke manier van adverteren zijn wel mogelijkheden en verschillende prijsklassen.

Gratis adverteren

Het mooiste is natuurlijk gratis publiciteit. Moeilijk te verkrijgen maar vaak wel effectief. Je kunt met een persbericht bijvoorbeeld in het nieuws komen. Je naam wordt dan bij het nieuws genoemd en zo zorg je snel voor een grotere naamsbekendheid en mensen raken bewust van wat je produceert. Een andere vorm van gratis adverteren is actief zijn op internet. Niet alleen door te zorgen dat er veel gelinkt wordt naar je pagina maar ook door op forums op internet als deskundige antwoorden te geven. Zo laat je zien dat je deskundig bent.

Betaald adverteren

Als je de klant uit jouw regio in het algemeen wilt bereiken, kun je via de regionale radio spotjes laten uitzenden of in de regionale krant adverteren. Denk daarbij niet alleen aan het dagblad maar ook aan de periodiek die elke week verschijnt. Dit huis-aan-huisblad heeft zo’n hoog bereik dat het heel effectief kan zijn op daarin te adverteren. Als je andere ondernemers wilt bereiken kun je in business-2-business bladen adverteren. Jij weet zelf het beste welke bladen in jouw beroepsgroep het best gelezen worden. Vraag daar eens naar advertentiemogelijkheden. Of het effect heeft, is opnieuw moeilijk te beantwoorden. Als je product maar uniek genoeg is…

Op internet adverteren

Het wordt steeds populairder om op internet te adverteren. Het is ook handig, omdat het heel overzichtelijk is hoeveel mensen de advertentie zien en hoeveel mensen erop klikken of een handeling verrichten. Hierdoor zie je snel of het effect heeft. Toch lopen Nederlandse bedrijven nog achter op dit gebied, vergeleken met landen als Duitsland en Turkije. Een manier van online adverteren is met Google Adwords. Lees ook hier je de naamsbekendheid van je website vergroot.