DGA mag opbrengst verkoop bedrijf belastingvrij beleggen

Voorwaarde dat een ander tenminste 10% belang in vennootschap heeft

03 juli 2018

De directeur-grootaandeelhouder (dga) krijgt de mogelijkheid om de totale opbrengst van de verkoop van zijn bedrijf belastingvrij te beleggen. Mits hij de opbrengst onderbrengt in een vennootschap waarin een ander een belang van minstens 10% heeft, is hij over de winst vennootschaps- noch dividendbelasting verschuldigd.

Met deze uitleg stelt de fiscus de nieuwe regeling voor vrijgestelde beleggingsinstellingen (vbi's) alsnog open voor ex-ondernemers.

Dat zeggen bronnen rond het ministerie van Financiën. Volgens hen is er sprake van een 'enorme tegemoetkoming' aan de circa 150 ex-ondernemers die een vbi-aanvraag hebben ingediend en allemaal nog op antwoord wachten.

Nu brengen veel ex-ondernemers hun geld naar het buitenland om er belastingvrij te beleggen. Maar deze route kent veel nadelen, zoals de verplichte aandeelhoudersbijeenkomst in vaak een ver land. Een andere optie is dat ze de opbrengst van de verkoop van hun bedrijf aan zichzelf uitkeren om dan als privépersoon te beleggen. Maar dan vloeit sowieso 25% van de opbrengst van de bedrijfsverkoop naar de fiscus als inkomstenbelasting. Als een bedrijf verkocht is voor euro 10 mln, resteert nog euro 7,5 mln om mee te beleggen.

Bron: Financieel Dagblad