Wat betekent de Telecommunicatiewet voor mij als ondernemer?

Bel-me-niet register en sneller opzeggen abonnement

15 augustus 2012

De Telecommunicatiewet heeft gevolgen voor je verkooptelefoontjes. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Eerste hulp bij Direct Mail

Wat is er veranderd aan de Telecomwet?

  1. Sinds juli 2009 kunnen consumenten het abonnement voor hun mobiele telefoon, internet of kabeltelevisie na de eerste contractsperiode (van meestal één of twee jaar) met een opzegtermijn van één maand opzeggen. Hiervoor zaten consumenten meestal vast aan een opzegtermijn van drie maanden. Bied je dit soort abonnementen aan als ondernemer? Let op, door de nieuwe wet kunnen je klanten gemakkelijker overstappen naar een andere aanbieder.

  2. Gebruik je als bedrijf een 0900-nummer of ander informatienummer? Dan moet je je aansluiten bij een geschillencommissie. Waarom? Consumenten klagen vaak over lange wachttijden, onduidelijke informatievoorziening over de kosten en acquisitiefraude. Met dit soort klachten kunnen consumenten voortaan naar een geschillencommissie stappen. Wat ook het gevolg is van de nieuwe Telecomwet, is dat niet meer de telefoonaanbieder aansprakelijk wordt gesteld voor de kosten: Ook jij als bedrijf wordt aanspreekbaar. Deze regel geldt voor alle exploitanten van 18-, 0906- en 0909-nummers en voor 0900-nummers met een tarief boven de 2,5 cent per minuut of gesprek. De Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) houdt toezicht op deze verplichting. Blijk je als nummerexploitant niet bij de geschillencommissie te zijn aangesloten, kunnen consumenten dit melden bij http://www.consuwijzer.nl/.

  3. Ook belangrijk: de beltarieven voor bellen in Europa zijn omlaag gegaan. Bellen kost voortaan 51 cent per minuut, gebeld worden 23 cent (allebei inclusief btw). Een sms’je kost 13 cent. 

  4. Sinds 2009 moet je het Bel-me-niet register gebruiken. Ga bij het plegen van verkooptelefoontjes de volgende stappen na:

  • Raadpleeg het Bel-me-niet register voordat je mensen ongevraagd telefonisch gaat benaderen. Consumenten die ingeschreven staan, mag je niet meer bellen. Het handigst is om eerst contact op te nemen met het register. Je kan de beheerder dan telefoonummers laten verwijderen uit belbestanden die jij aanlevert. Een andere optie is de beheerder om een bestand vragen waarin telefoonnummers staan die niet gebeld mogen worden. Zo kun je zelf die telefoonnummers uit je bestand verwijderen.

  • Vertel in elk gesprek over het Bel-me-niet register. Je moet direct en kosteloos een consument de mogelijkheid geven om zich in te schrijven. De consument hoeft niet uit te leggen waarom hij dat wil. Wil diegene inderdaad uitgeschreven worden, dan moet je zijn contactgegevens binnen tien werkdagen aan de beheerder van het Bel-me-niet register doorgeven. Let op: je kunt de consument erop wijzen dat hij voor goede doelen of bepaalde producten/branches een uitzondering kan maken wanneer hij zich inschrijft in het register.

  • Vraag een consument of je hem in de toekomst nog mag bellen voor telefonische verkoop. De consument hoeft geen uitleg te geven als hij dat niet wil. Wanneer hij gebruik maakt van het recht van verzet, moet je zijn contactgegevens direct en zonder kosten uit je belbestand verwijderen. Een callcenter mag deze consument nog wel benaderen, zolang hij niet staat ingeschreven in het register, maar niet meer uit naam van de adverteerder waarvan hij geen telefoontjes meer van wil ontvangen.

Wil je meer weten over de Telecommunicatiewet?

Lees dan de artikelen:

Bronnen: OPTA, Spamklacht en het Ministerie van Economische Zaken