Analyse van koopgedrag door intelligent camerabeheer

Nieuwe kansen voor de detailhandel

15 december 2009

Er zijn mogelijkheden om marketinginformatie uit camerabeelden te halen, zoals het tellen van bezoekers in een winkelstraat of het meten van koopgedrag in de detailhandel. Hoe lang blijven klanten bij een bepaald product staan kijken en welke routes lopen ze door de winkel?

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam en Innovista Security BV gaan samenwerken op het gebied van intelligent camerabeheer, met toepassingen in de beveiliging en marketing. Op 24 augustus 2006 sloten zij hiertoe een overeenkomst. Een van de doelen is het automatisch analyseren van het kijk- en koopgedrag van klanten in winkels.

Marketing informatie uit bewakingscamera's

Innovista en het CWI zullen softwaremodules ontwikkelen die nodig zijn voor het herkennen van mensen, objecten en activiteiten. Onderzoeker Ben Schouten (CWI): "Er zijn mogelijkheden om marketinginformatie uit camerabeelden te extraheren, zoals het tellen van bezoekers in een winkelstraat of het meten van koopgedrag in de detailhandel. Hoe lang blijven klanten bij een bepaald product staan kijken en welke routes lopen ze door de winkel? Het CWI wil zijn ervaring en expertise op het gebied van video-intelligentie voor de markt en maatschappij beschikbaar stellen."

Online camerabeelden voor de gewone man

Innovista ontwikkelde al eerder het online surveillance platform Cameramanager.com. Voor het CWI is dit een geschikt platform om algoritmes en codes voor video-intelligentie te testen. Innovista kan deze kennis omzetten in commercieel haalbare applicaties. "Cameramanager.com is een online platform voor beeldopslag en -analyse, waarmee camerabeveiliging binnen handbereik van particulieren en kleine ondernemers komt", zegt oprichter Tijmen Vos. "We willen iedereen kunnen voorzien van de nieuwste mogelijkheden aan intelligentie die er op de markt zijn. Dit betekent dat wij moeten samenwerken met partijen die ons dat kunnen bieden en daar is het CWI er een van."

Eindhoven als proef of concept

Het CWI heeft onlangs een 'Advanced Motion Detection' functionaliteit opgeleverd die via Cameramanager.com ter beschikking wordt gesteld binnen het glasvezelproject Ons Net in Eindhoven en Nuenen. Tijmen Vos: "De hoge snelheden die gehaald kunnen worden over deze breedbandverbindingen bieden een uitstekende 'proof of principle' en maken het mogelijk de algoritmes te testen op hoge performance met een grote gebruikersgroep." Daarnaast heeft het CWI plannen om samen met Innovista en een aantal andere partijen een lab-omgeving voor 'SenseNets' in te richten. Eric Pauwels (CWI): "SenseNets zijn netwerken waarin datastromen van camera's en sensoren gecombineerd en geïnterpreteerd worden. We verwachten dat dit soort netwerken een steeds belangrijker rol zullen gaan spelen wanneer in de nabije toekomst internetverbindingen zich zullen uitbreiden tot zo ongeveer alle objecten in onze leefruimte."

Auteur

Willem Overbosch