De uitslag: VVD grootste partij

Verkiezingen populair op Twitter

10 juni 2010

De stemmen zijn bijna allemaal geteld. Na een lange nacht waarin de PvdA en VVD lange tijd gelijkop gingen, is Mark Rutte nu zeker van de overwinning.

Met 31 zetels wordt de VVD de grootste partij van Nederland, de PvdA blijft op 30 zetels steken. Het was een spannende tijd voor de politici. De peilingen lieten elke week weer andere ontwikkelingen zien, en daar waar er vorige week nog een verschil van 9 zetels was tussen de PvdA en de VVD, is dat verschil nu teruggebracht tot 1 zetel. Andere winnaars zijn de PVV, GroenLinks en D66. Grote verliezer bij deze verkiezingen is het CDA.

De verkiezingen via Twitter

In de campagnestrategie van veel partijen, kregen ook de sociale media een belangrijke plek. Veel partijen en politici waren actief op twitter om in contact te komen met de kiezers, bijvoorbeeld VVD, Femke Halsema, en Alexander Pechtold. Gisteravond waren de verkiezingen wereldwijd het meest gebruikte onderwerp op Twitter. Een mooi voorbeeld van de impact die Twitter kan hebben.

Ondernemers kozen VVD

Ondernemers konden de afgelopen weken hun politieke voorkeur testen op www.ondernemersstem.nl. De meerderheid van de ondernemers in het mkb koos voor de VVD (43%), werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt op de zomerborrel van MKB-Nederland.

Reactie MKB-Nederland op de uitslag

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland verwacht een moeilijke coalitievorming. De branchevereniging geeft in een reactie met VNO-NCW aan dat het voor de hand ligt dat de VVD nu gaat praten met de PvdA om te zien welke stabiele coalitie er gevormd kan worden. De campagnes van de politieke partijen gingen (terecht) over de economie in Nederland. Het beeld van de economie is weliswaar iets positiever, maar er zijn zowel binnen Nederland als internationaal nog vele bedreigingen die om adequate antwoorden vragen. Er moet een economisch programma komen dat de overheidsfinancien gezond maakt, aldus MKB-Nederland.