Og Mandino - The greatest salesman in the world

De kracht van de juiste mindset

12 juli 2010

Er zijn miljoenen exemplaren verkocht van 'The greatest salesman in the world'. Het boek is relatief onbekend in ons land, maar absoluut de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de mentale aspecten van succesvol ondernemen.

The greatest salesman in the world werd geschreven in 1968 en is inmiddels een bestselling klassieker. Hoewel de titel wellicht anders doet vermoeden, zul je in dit boek geen tips aantreffen hoe je een topverkoper wordt. Het gaat om iets anders: in dit boek wordt op prachtige klassieke wijze uiteengezet met welke mentale levenshouding je jezelf kunt motiveren om iets te bereiken.

Het verhaal speelt zich af in het tijdperk van het oude Bijbelse Jeruzalem. Hafid is een jonge kamelenverzorger die hogerop wil. Om dat te bewijzen moet hij van zijn meester in Bethlehem 1 kostbare deken verkopen. Hij faalt jammerlijk en geeft in een moment van medelijden met een net geboren baby in een grot zijn kostbare deken weg. Op de terugweg naar zijn meester wordt hij gevolgd door een prachtige heldere ster aan de hemel.

De oude steenrijke handelsman ziet in de ster het teken dat Hafid de jongen is om zijn grote geheim mee te delen. Het geheim van zijn succes is het bezit van 10 papyrusrollen met daarop de instructies hoe je moet leven en handelen om succesvol en welvarend te worden.

De meester vertelt Hafid dat hij op een dag als jonge man deze 10 rollen kreeg van een oude rijke man met de duidelijke instructies ze met niemand te delen gedurende zijn leven. Op het eind van zijn leven zou hij de rollen moeten overdragen aan de juiste persoon.

Hafid krijgt één voor één de inhoud van de papieren rollen te horen en moet ze herlezen volgens een vast patroon alvorens naar de volgende rol te mogen gaan. De eerste rol bevat de instructies hoe de rest te lezen. Daarna volgen teksten als “I will persist untill I succeed. The prices of life are at the end of each journey, not at the beginning. Never will I know how close success lies unless I turn the corner. I will try, try and try again”. Maar ook een tekst als “I will act now. When I enter the market I will say these words. Tomorrow is the day reserved for the labour of the lazy”. Hafid is aan het einde van zijn leven de rijkste handelaar in de regio.

Miljoenen mensen hebben dit boekje gelezen en velen beweren dat het toepassen van deze principes heeft geleid tot een enorme positieve impact op hun leven. Het klinkt voor de lezer die weinig heeft met dit genre als een soft verhaal, maar ik ben enthousiast over deze klassieker. De juiste mentale houding is immers allesbepalend voor de uitkomst van welke activiteit dan ook, niet alleen in trading maar ook in het leven. Daarom is 'The greatest salesman in the world' een absolute aanrader voor lezers die meer willen weten over de kracht van de juiste mindset.

Gelezen door: Erik Alberts