Voorbereiding bij aanbesteden erg belangrijk

Zo speel je het spel van aanbesteding

30 januari 2013

De overheid wil dat meer mkb-ondernemingen kans maken toekenning van een aanbesteding door de overheid, zo staat in het regeerakkoord van kabinet-Rutte. Dat is goed nieuws, maar mkb’ers moeten nog steeds hard werken om een opdracht binnen te slepen.

In de aanbestedingsmarkt gaat zo’n 120 miljard euro om, zo staat in een artikel dat vandaag (16 mei) in het FD verscheen. Twee ondernemers en twee inkopers vertellen hoe zij het spel spelen. Een goede voorbereiding wordt meerdere keren genoemd als een belangrijk aandachtspunt.

Hoe doe je dat?

Een goede voorbereiding is meer dan alleen even de opdracht doorlezen. Verdiep je in het onderwerp, stel vroeg in het proces al goede vragen, profileer je duidelijker en concurreer niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit. En last but nog least: maak geen fouten in je offerte. Dat kun je voorkomen door van tevoren die goede vragen te stellen.

Mkb-vriendelijk aanbesteden

Ook de overheden hebben natuurlijk een paar zaken waar ze beter op moeten letten. Zo wil het kabinet niet dat ze opdrachten onnodig groot maken (‘clusteren’), een enorme omzet vragen of schat aan ervaring eisen. Ook moeten contractvoorwaarden redelijk en uitvoerbaar zijn.

Doorzettingsvermogen

Aanbesteden vraagt vooral om veel doorzettingsvermogen. Verwacht niet dat de eerste opdracht waarop je inschrijft meteen van jou is. Al kun je natuurlijk altijd geluk hebben, zoals Jeroen Pinas van IT-detacheringsbedrijf FreshConnections. Bij de tweede aanbesteding waarop hij inschreef was het al raak. En met een geschatte omzet van €5,5 miljoen over de volle looptijd is dat natuurlijk niet vervelend.

Tips nodig?

Wil jij je ook inschrijven op een aanbesteding van de overheid en kan jij daar nog wel de nodige tips bij gebruiken? Lees dan ons gratis boekje Eerste Hulp Bij Aanbesteden.

Bron: 'Na een training eerste hulp bij aanbesteden was het snel raak', uit: Financieel Dagblad 16 mei 2011

Auteur

Liesbeth Meenink