"Klanten vinden het juist tof dat ik zo jong ben"

Robert van Hoesel (18) is al drie jaar ondernemer

22 oktober 2013

Pas sinds kort is hij 18 en dus ‘volmachtig’ ondernemer, maar door zijn leeftijd heeft Robert van Hoesel zich nooit laten tegenhouden. Op zijn 15e begon hij als freelance webdesigner. “Mijn eerste betaalde klus heb ik gedaan zonder dat mijn ouders het wisten. Ik zei gewoon dat ik huiswerk ging maken, maar ondertussen was ik lekker aan het verdienen.”

Naam: Robert van Hoesel

Leeftijd: net 18

Bedrijfsnaam: Youngwave

Bedrijfsvorm: Eenmanszaak

Opgericht: 2011

Werknemers: 5 freelancers die alleen voor mij werken

Hoeveel uur per week werk je: 21

Eerste bijbaan: Automatiseerder bij een drukkerij

Inmiddels is Robert zelfs gestart met zijn tweede bedrijf: Youngwave. Robert: “Het is een communicatiebureau, gespecialiseerd in het bereiken van jongeren. Samen met andere jonge talenten ontwikkelen we concepten op het gebied van internetcommunicatie.” Dankzij zijn leeftijd weet Robert natuurlijk als geen ander hoe je jongeren kunt bereiken. “Een project waar we nu bijvoorbeeld mee bezig zijn is VillaPinedo, een stichting voor jongeren met gescheiden ouders, we maken een website waar jongeren advies kunnen geven aan andere jongeren en hun ouders.” In zijn ondernemersbestaan heeft hij zo’n veertig klanten gehad. Die kiezen heel bewust voor de diensten van Robert. “Ze vinden het allemaal heel tof en kiezen juist voor mij omdat ze me willen aanmoedigen en de mogelijkheid willen geven om mezelf te ontwikkelen.”

In het ondernemerschap gerold

En zo is Robert al een jaar of drie aan het ondernemen. Geheel bewust is het niet gegaan, naar eigen zeggen is hij er “een beetje ingerold”. Zijn werk als freelance webdesigner ging lekker en zo kreeg hij de smaak te pakken. Robert: “Ik ging steeds sneller en efficiënter werken. En dus wilde ik me op mijn 16e inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dan sta je sterker tegenover klanten die financieel wat lastig kunnen zijn.”

Handelsbevoegd

Maarja, als 16-jarige is dat inschrijven niet zomaar geregeld. Je bent namelijk pas handelsbevoegd als je 18 bent. En dus had Robert twee opties: “Of ik kon een handlichting aanvragen, wat eigenlijk een zwaar verouderd iets is. Je bent er zo €1500 mee kwijt, aan juridische kosten en publicatiekosten voor de Staatscourant en twee dagbladen”, zegt hij. “Ik koos dus voor optie twee en stapte met mijn ouders naar de KvK. Zij moesten ook elk contract ondertekenen dat ik met een klant opstelde.” Moesten, want nu Robert 18 is, mag hij het zelf bepalen.

Ouders overhalen

Het overhalen van zijn ouders kostte nog wel de nodige moeite, vertelt de VWO-5 scholier. “Ze willen natuurlijk dat ik goed op school presteer. Uiteindelijk gingen ze overstag toen ik ze liet zien dat ik genoeg klanten had en beloofde mijn best te doen op school”, vertelt de jonge ondernemer.

Combineren met school

Zijn best doet hij zeker, al is hij vorig jaar wel blijven zitten. “Dat had niet zozeer te maken het feit dat ik het te druk had met het werk, maar meer dat ik niet meer gemotiveerd was om iets te doen. Ik vond school nergens voor nodig. Dat is nu wel veranderd. Ik maak nu afspraken met mezelf en een duidelijke planning. Als ik op school ben, ben ik daar 100 procent mee bezig en dat geldt ook voor het werk", zegt hij. Maar in tussenuren en in de pauze komt het toch wel voor dat Robert wat mensen belt of een mailtje verstuurt. Na schooltijd heeft hij afspraken en werkt hij door tot een uur of zeven. “In totaal werk ik 3 uur per dag, da’s 21 uur per week.”

Fungeren als rolmodel

Robert doet op school het profiel Economie en Maatschappij, maar voordeel bij die vakken heeft hij naar eigen zeggen niet. “In de praktijk werkt het heel anders, ik heb bij Economie bijvoorbeeld niks aan het feit dat ik een eigen bedrijf heb.” Inspiratie haalt hij dan ook uit andere zaken dan school. “Ik bezoek veel events en daar ontmoet ik allerlei mensen. Mensen die snel groeien en die groei weten vast te houden vind ik interessant”, vertelt hij. “Al die nieuwe contacten vind ik wel iets om trots op te zijn. Andersom probeer ik ook een rolmodel te zijn voor andere jonge ondernemers en mensen inspireren.” Hij wil jonge talenten in de toekomst dan ook de mogelijkheid bieden om voor hem aan de slag te gaan. “Ik wil jonge mensen met een blanco CV puur op talent aannemen. Een A-team van talenten creëeren.”

Kvk18

Omdat hij als geen ander weet hoe lastig het is om onder je 18e te beginnen met ondernemen, heeft Robert samen met Thijl Klerkx de website kvk18.nl opgezet. Daar leggen ze in begrijpelijke taal uit hoe je de belastingaangifite doet, facturen opstelt of investeerders kunt vinden. “Het starten van een bedrijf onder de 18 is bijna onmogelijk”, vertelt Robert. “Daar wilden we wat aan doen." Op de site kun je naast alle info ook verhalen van andere jonge ondernemers vinden, ter inspiratie.

Tip

De belangrijkste tip van Robert aan andere jongeren met ondernemersambities is deze: “Ga gewoon aan de gang. Je kan heel lang twijfelen of je idee wel goed genoeg is, hoe dat moet omdat je minderjarig bent, wat de risico’s zijn, dat soort dingen. Daar kan je achteraf allemaal wel over nadenken.” 

Auteur

Liesbeth Meenink