Stappenplan Eerste hulp bij wet- en regelgeving

Een stappenplan met handige links over douane, wetten en regels bij internationale handel

10 december 2015 01 januari 2020

Als internationale ondernemer krijg je met de nodige wet- en regelgeving te maken. Met behulp van de vier W's kun je stap voor stap nagaan waar je op moet letten. In dit overzichtsartikel vind je handige links die je verder op weg kunnen helpen.

Douane

Als je internationaal zakendoet krijg je te maken met de douane. Zij bewaken de stroom aan goederen die Nederland in en uitgaat, kunnen eventueel goederen stoppen aan de grens en innen belastingen en invoerrechten. 

  • Goederen die worden in-, door- of uitgevoerd moeten voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving op het gebied van Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu (VGEM). 

Voor de douane moet je vaak een hoop papieren invullen. Omdat dat veel tijd kost en een ingewikkeld klusje kan zijn, besteden veel ondernemers dit werkje uit aan een expediteur. 

De vier W's

1 - Wat ga je im- of exporteren?

De tip: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wetten en regels die voor jouw specifieke product gelden. 

  • Als je importeert naar Nederland, moet je natuurlijk rekening houden met de Nederlandse wetgeving. De regels omtrent de meeste gebruiksartikelen, levens- en voedingsmiddelen zijn vastgelegd in de Warenwetgeving. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit controleert de naleving van de regels. 

  • Als je exporteert, moet je op de hoogte zijn van de regels per land. De EVD heeft een handig overzicht per land

  • CE-markering: Binnen de EU moeten veel producten een CE-keurmerk dragen. In het artikel Wat is een CE-keurmerk? lees je hier meer over. 

  • Keurmerken buiten de EU: Het Keurmerk Instituut heeft een handig overzicht van keurmerken in de EU en daarbuiten. 

  • Commerciële factuur: Als je goederen naar een land buiten de EU exporteert, moet de zending altijd vergezeld gaan van een commerciële factuur. Hoe moet die eruit zien? Hier vind je een handig overzicht van de eisen aan zo'n commerciële factuur

2 - Wie is je klant?

De tip: Zorg dat je precies weet bij wie jouw product uiteindelijk terecht komt. 

  • In het webinar over Wet- en regelgeving legt Thomas Vercammen van TNT Express je onder andere uit hoe het zit met de zogenaamde 'black list' (klanten waar je beter geen zaken mee doet). Bekijk het webinar hier terug. 

3 - Waarheen? (Naar welk land exporteer je?)

De tip: Wetten en regels verschillen per land. De hoogte van de invoer-rechten kan ook verschillen. Zo hoef je binnen Europa geen invoerrechten te betalen.  

  • Als je goederen uit een land buiten de EU importeert, zoek je bij de douane op welke goederencode bij jouw product hoort. Dit wordt ook wel de Taric-code genoemd. Op basis van deze code en het land waar je goederen vandaan komen, berekent de douane de hoogte (percentage) invoerrechten. 

  • Vaak heb je een Certificaat van Oorsprong nodig als je exporteert buiten de EU. Meer over deze documenten en het aanvragen ervan, lees op je de website van de Kamer van Koophandel.

4 - Wat is het einddoel van je product? 

De tip: Producten kunnen op meerdere manieren gebruikt worden. Wees altijd op de hoogte van het einddoel van jouw product, zodat je de juiste keurmerken en certificaten kunt aanvragen. 

  • Je moet precies weten waar jouw product voor gebruikt gaat worden. Houd ook rekening met 'dual use'. Meer hierover hoor en zie je in het webinar over Wet- en Regelgeving

Auteur

Liesbeth Meenink