Pas op voor spookfactuur!

Criminelen versturen facturen onder naam van De Telefoongids / Gouden Gids

02 februari 2016

Vind je een factuur op de mat voor vermelding van jouw bedrijf in de Telefoongids & Gouden Gids? Let op, een criminele organisatie verstuurt nepfacturen uit de naam van de Telefoongids & Gouden Gids!

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

Sinds september 2011 sturen criminelen in naam van de Telefoongids en Gouden Gids neprekeningen naar kleine zelfstandigen en bedrijven. De criminelen gebruiken hiervoor het adressenbestand van het bedrijf dat beide gidsen uitgeeft. Het factuurbedrag van gemiddeld 130 euro is voor vermelding in de Telefoongids en Gouden Gids. Dit meldde het Steunpunt Acquisitiefraude.

Imagoschade

Al meer dan honderd zelfstandigen en bedrijven maakten melding van vreemde facturen bij de gedupeerde organisatie, die hierdoor flinke imagoschade oploopt. Er is zelfs inbreuk gemaakt op hun merkrecht door de criminelen: zij gebruiken namelijk het logo, de Kamer van Koophandelgegevens en adresgegevens van de Telefoongids & Gouden Gids.

Herken een nepfactuur

De nepfacturen zijn te herkennen aan het slechte papier en een wazig logo. Ook worden er andere rekeningnummers gehanteerd. Twijfel je of jij een nepfactuur hebt ontvangen, bekijk dan op Steunpunt Acquisitiefraude verschillende facturen die uit naam van de Telefoongids & Gouden Gids werden verstuurd.

Schade en daders onbekend

De schade die de criminelen hebben aangericht is nog onbekend, evenals de dader(s). Wel heeft het Steunpunt Acquisitiefraude betrokken banken gevraagd de rekeningen van de fraudeurs te blokkeren.

Bronnen: Steunpunt Acquisitiefraude, NUzakelijk en RTL Nieuws