Mkb'er heeft geen marketingbudget

Ondernemers reserveren geen geld voor marketingdoeleinden

22 januari 2013

80 procent van de ondernemers in het mkb heeft in 2012 geen marketing-budget. Zelfstandigen maken hier helemaal geen geld voor vrij: 90 procent van de zzp’ers gaat geen geld vrij maken voor marketingdoeleinden.

Eerste hulp bij Direct Mail

Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction onder 1500 mkb’ers. In dit onderzoek werden zes typen ondernemers onderscheiden:

  • Jagers: deze ondernemers zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen. Ze willen iets groots, roem en aanzien.

  • Experts: dit type ondernemer wil de dienst zelf uitmaken. Hij is inhoudelijk gedreven en weet het altijd beter. Zelfstandigheid is de belangrijkste drijfveer.

  • Einzelgängers: deze ondernemer werkt het liefst alleen, zonder werknemers.

  • Hoeders: hoeders zijn niet echt ondernemer in hart en ziel. Ze vinden hun werk leuk en hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel.

  • Pragmatici: deze ondernemers ondernemen uit liefde voor het vak. Ze volgen vernieuwingen maar zijn geen koploper.

  • Ontplooiers: deze ondernemer streeft altijd naar vooruitgang en uitdagingen, is creatief en wil innoveren.

Wel budget

Niet alle ondernemers zijn even terughoudend als het gaat om het marketingbudget. Vooral ontplooiers en jagers zijn wel bereid om geld apart te zetten voor marketingdoeleinden. Voornamelijk jagers zullen niet bezuinigen op marketing en geld vrijmaken voor advertenties.

Geen budget

Hoeders adverteren het minst. Maar zelfs de behoudende en afwachtende hoeders die een marketingbudget hebben, verwachten een stijging van het advertentiebudget.

Bron: Motivaction