Negen tips voor online succes

Hoe word je goed vindbaar op Google?

18 februari 2013

Als ondernemer is het belangrijk 'online' te zijn. Google biedt je handige tools om online ondernemen tot een succes te maken.

1. Maak je eigen website...gratis

Er bestaat een grote kans dat je al een website hebt. Als dat niet het geval is, hoef je echter geen techneut te zijn om er eentje te bouwen. In een paar minuten kun je een eenvoudige internetpagina bouwen met behulp van bijvoorbeeld Google Sites. Hiervoor is geen enkele programmeerkennis vereist. Deze dienst is helemaal gratis.

2. Zoekmachines moeten je website kunnen vinden

Als je website niet zichtbaar is voor zoekmachines, zal deze ook niet gevonden worden door de miljoenen mensen die elke dag op internet zoeken. Google biedt gratis tools waarmee je kunt controleren of je website goed vindbaar is voor zoekmachines. Je kunt ook het internetadres van je website indienen. Zo weet je zeker dat je altijd gevonden wordt via Google.

3. Google Maps & YouTube

Steeds meer mensen gebruiken internet om een goede plek te vinden waar ze 'offline' aankopen kunnen doen. Via het Local Business Centre kun je je bedrijfslocatie gratis promoten op Google Maps.

Elke dag bezoeken miljoenen mensen YouTube. Ze zoeken daar niet alleen naar entertainment, maar ook naar instructievideo’s, klantenreferenties en bijzondere filmpjes over vrijwel elk mogelijk onderwerp. Je kunt er je video’s uploaden via een eigen kanaal. Zo bereik je gratis en voor niets een geheel nieuw publiek.

4. Vergroot de efficiëntie van je website

Kleine wijzigingen in de lay-out van een internetpagina kunnen een drastische invloed hebben op de effectiviteit ervan. Met Google Website Optimizer behoort giswerk tot het verleden. Met behulp van deze dienst kun je alternatieve ontwerpen voor je website testen en zo meer bezoekers trekken voor je site. Deze dienst is gratis.

5. Inzicht in je bezoekers

Als je weet waar de bezoekers van je website vandaan komen, welke pagina’s zij bezoeken en wat zij op je website doen, ben je in staat om de toegevoegde waarde van je website aanzienlijk te verbeteren. Door slechts een klein codefragment aan je website toe te voegen, kun je dit en nog veel meer te weten komen. Google Analytics, dit is een zeer geavanceerde tool voor websiteanalyse die tegelijk erg gebruiksvriendelijk en ook gratis is.

6. Voeg aantrekkelijke functies toe aan je website

Door pakkende en interactieve functies aan je website toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat het succes van je online activiteiten verder groeit. Google biedt daarvoor een eenvoudige oplossing: zij leveren de code aan, en het enige dat jij vervolgens hoeft te doen, is de code kopiëren en aan je website toevoegen met behulp van knippen en plakken. In een kwestie van minuten kan iedereen interactieve kaarten, video’s, kalenders en allerlei leuke gadgets aan een website toevoegen. Al deze functies zijn gratis.

7. Gericht marktonderzoek

Inzicht krijgen waarin je klanten geïnteresseerd zijn, is een belangrijke stap naar een succesvolle verkoop van je producten en/of diensten. Onderzoek duur? Niet per se, bij Google is het gratis. Met Google Insights for Search kun je snel achterhalen waar mensen naar op zoek zijn. Deze inzichten kun je vervolgens gebruiken ter ondersteuning van je bedrijfsactiviteiten.

8. Concentreer je op je kernactiviteiten

Elk bedrijf is gebaat bij effectieve en betrouwbare tools op het gebied van bijvoorbeeld tekstverwerken, instant messaging en online samenwerking met collega's en klanten of leveranciers. Investeer niet zonder na te denken in een groot serverpark met enkel dure software-pakketten. Naast erg veel geld, kost het ontzettend veel tijd om deze draaiend, up-to-date en veilig te houden. Google Apps biedt betaalbare oplossingen op het gebied van communicatie en samenwerking. Zo kun je besparen op dure softwarelicenties, telefoonrekeningen en servers die vaak al na drie jaar afgeschreven zijn.

9. Geld verdienen met je website

De bezoekers van je website zullen je pagina´s uiteindelijk verlaten. Echter, zolang ze op je site zijn, is het mogelijk om aan hun bezoek geld te verdienen. Dit kun je doen door je bezoekers nuttige links naar gerelateerde websites aan te bieden. Google AdSense plaatst relevante advertenties op je website en betaalt je wanneer bezoekers daarop klikken.