Moet ik als kleine ondernemer btw betalen?

Maak gebruik van de kleineondernemersregeling (kor)
Als je als ondernemer niet zoveel verdient in een jaar, hoef je misschien helemaal geen btw af te dragen. Sterker nog, in sommige gevallen hoef je niet eens meer je omzetbelasting aan te geven bij de belastingdienst. Hoezo? De kleineondernemersregeling (kor) kan uitkomst bieden.
Tellow bespaart je tijd én geld
Klik hier
De boekhoud tool voor zzp'ers
Lees verder
Beste boekhoud pakket voor zzp'ers 3 maanden gratis uitproberen?
Klik hier
Ondernemers vinden boekhouden een feestje met Tellow
Lees verder
Normaal gesproken geef je als zelfstandig ondernemer elke maand, kwartaal of jaar je omzetbelasting (btw) door aan de belastingdienst. Als dat btw-bedrag over een heel jaar €1883 of lager is, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Daarmee kun je het verschuldigde btw-bedrag aanzienlijk verlagen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
 

Vereisten

Je moet ten eerste een eenmanszaak (zzp’er) zijn of deel uitmaken van een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of vennootschap onder firma (vof). Daarnaast moet je voldoen aan je administratieve plichten voor de btw, zoals het regelmatig bijhouden van ontvangsten en het bewaren van facturen. Ook moet de onderneming in Nederland gevestigd zijn of anders uitsluitend in Nederland diensten of goederen leveren.
 

Wat kan ik besparen?

Als je meer dan €1883 in een jaar aan btw zou moeten betalen, kun je helaas geen gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Ben je minder dan €1345 schuldig aan btw, dan kun je het volledige btw bedrag aftrekken. Als je verschuldigde btw-bedrag over een jaar tussen de €1345 en €1883 ligt, moet je een rekensom toepassen. Trek het verschuldigde btw-bedrag af van 1883 en vermenigvuldig dat met 2,5. Vul de uitkomst van de rekensom in bij vraag 5D op je omzetbelastingformulier en de korting zal met je btw-bedrag verrekend worden.
 

Ontheffing van administratieve verplichtingen

Als kleine ondernemer hoef je niet elke maand of elk kwartaal belastingaangifte te doen. Als je denkt dat je in een jaar minder dan €1883 aan btw moet betalen, kun je een verzoek indienen om eens per jaar aangifte te doen. Denk je op basis van voorgaande jaren €1345 of minder te betalen aan btw, dan kun je volledige ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw aanvragen. Zo'n ontheffing houdt onder meer in dat je geen aangifte meer hoeft te doen. Je facturen moet je wel bewaren voor een eventuele controle. Een nadeel is dat je geen btw meer mag heffen over geleverde producten of diensten. Beide ontheffingen kun je schriftelijk aanvragen bij je lokale belastingkantoor.
 

Let op met verrekening voorbelasting

Als je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling kun je mogelijk geen volledig beroep doen op verrekening van voorbelasting (aftrek van btw die door andere bedrijven aan jou in rekening is gebracht). Als het verschuldigde btw-bedrag kleiner is dan de voorbelasting, betekent dit een negatief saldo en dan mag er volgens de belastingdienst geen beroep gedaan worden op terugvordering.
 

Tijd en geld besparen

Wil jij van jouw boekhouding een feestje maken? Probeer dan eens Tellow, de boekhoudtool voor zzp'ers. Tellow bespaart jou geld en tijd met hun handige tools en maakt boekhouden een stuk leuker.


'Cloud computing is uitermate geschikt voor kleine ondernemers'

Ondernemer Ruud Thoomes profiteert van werken in de cloud
Wat zijn de voordelen van cloud computing voor ondernemers? Ruud Thoomes, eigenaar van Altho Handelsonderneming BV, weet het inmiddels: “Werken in de...

Haal meer uit internetbankieren en boekhouden

Handige tips over het integreren van je bankgegevens
Online boekhouden geeft je de mogelijkheid om altijd inzicht te hebben in je bedrijfscijfers. Dankzij een koppeling met internetbankieren kun je...

Online software: haal goud uit de cloud

Acht handige online applicaties voor ondernemers
Het model van Software as a Service (Saas) betekent dat kleine bedrijven en zzp'ers de beschikking krijgen over functionaliteit, die voorheen alleen...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten