Acquisitiefraude dichterbij dan je denkt

Met deze checklist ben je een stuk veiliger

02 februari 2016

Veel ondernemers denken dat ze er geen slachtoffer van worden: acquisitiefraude. Maar zeker in de zomermaanden, als financiële afdelingen worden beheerd door vervangers, kan het misgaan.

Eerste Hulp Bij Financiering

Pas op voor valse MKB-facturen

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

Toch is het slim dit te voorkomen. Je vaste medewerker die normaal gesproken de facturen betaalt, is op vakantie. Een vakantiekracht handelt de betalingen af en ziet geen verschil tussen de 'normale'  facturen en een vreemde eend in de bijt. Dan kun je toch ineens slachtoffer worden van acquisitiefraude. 

Checklist

Onlangs berichtten we al over het gevaar van spookfacturen en acquisitefraude. Uit een poll van MijnBedrijf blijkt dat 58 procent van de Nederlandse ondernemers denkt dat het ze niet zal gebeuren. Toch wel handig om je weer even op de checklist ' Hoe voorkom je acquisitiefraude' te attenderen. Voorkom dat je de dupe wordt van spookfacturen en acquisitiefraude en let goed op de volgende zaken bij vreemde telefoontjes of onaangekondigde facturen.

  • Ga tijdens een eerste verkoopgesprek nooit akkoord met wat voor een aanbieding of opzegging dan ook. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat alles wat je wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per (reguliere) post naar je opsturen.

  • Controleer na dit eerste telefoontje met deze verkopende partij, of de dienst of het product waarvoor je bent gebeld, wel bestaat. En wat is de reputatie van dit bedrijf, bestaan er geen klachten over?

  • Ga in je administratie na of je eerder contact hebt gehad met de partij waarvan de factuur afkomstig is en bekijk een factuur altijd goed, óók de kleine lettertjes. Instrueer ook je medewerkers altijd goed te lezen wat ze tekenen.

  • Teken nooit voor een advertentieplaatsing als de verkoper je geen schriftelijke bevestiging wil geven van oplage, verspreidingsgebied en controleerbare doelgroep.

  • Check bij het Steunpunt Acquisitiefraude of er een melding over het bedrijf staat geregistreerd. Is dit niet het geval en heb je alsnog je twijfels: neem contact op met het SAF. De medewerkers van dit fraudemeldpunt kunnen je adviseren en een melding aannemen, ook als het bedrijf al geregistreerd staat.

Lees het hele artikel spookfacturen en acquisitefraude en leer hoe jij je tegen deze vorm van fraude wapent.