Ondernemer: durf uit te besteden

Column | Floris Venneman

25 september 2012

Als ondernemer ben je vooral druk met het maken van omzet. Bij het draaiend houden van je bedrijf komt echter meer kijken, zoals administratie en belastingaangifte. Gelukkig kun je dit soort zaken ook uitbesteden.

"Ik ben ondernemer. Daarom weet ik als geen ander dat je vooral druk bent met het uitvoeren van en het zoeken naar nieuwe opdrachten. Bij het draaiend houden van je bedrijf komt echter meer kijken. Ik noem een aantal zaken als facturering, administratie en belastingaangifte. Onontkoombaar? Jazeker. Het goede nieuws is echter dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen.

Doe waar je goed in bent

Als ondernemer vind ik het vooral leuk om in gesprek te zijn met (potentiële) klanten, lezingen te geven en voor mijn klanten van toegevoegde waarde te zijn. Dit is precies waar ik goed in ben en je raadt het al: ik verdien er ook nog eens mijn geld mee. Mijn agenda is goed gevuld en ik ben graag op pad. Vanzelfsprekend blijft weinig tijd over voor administratieve taken. Eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen, dat ik bar slecht ben in dat soort zaken. Bovendien haal ik er weinig voldoening uit.

Het realiseren van omzet is uiteindelijk het allerbelangrijkste voor mij, net zo goed als voor andere ondernemers. Daarom is het in mijn ogen belangrijk om je kostbare tijd te steken in datgene waar je echt goed in bent. Daar krijg je immers meer energie van. 

Samenwerken met professionals

Geen nood: ik geef hier geen advies om ondersteunend personeel aan te nemen. Er is namelijk een betere aanpak, die perfect aansluit bij ondernemerschap. Vraag het aan zelfstandig ondernemers die jou met hun specialisme graag van dienst zijn. Zoek voor het doen van je belastingaangifte een samenwerking met een goede accountant. Een financieel adviseur is van toegevoegde waarde bij het inzichtelijk krijgen van je financiën. Voor secretariële ondersteuning is een Personal Assistent op afstand een geknipte oplossing. Minder voor de hand liggend, maar wel verstandig: is verkopen niet je sterkste kant? Zoek iemand die je kunt inschakelen als jouw accountmanager. En kost het je moeite om een column helder op papier te krijgen, een ghost writer kan je helpen.

Doe het vooral niet zelf

Taken als facturering, administratie en belastingaangifte zijn onontkoombaar als je ondernemer bent. Maar doe het vooral niet zelf (of je moet zelf boekhouder zijn)! Alle activiteiten die een ander sneller, efficiënter en kwalitatief beter kan dan jijzelf, moet je direct uitbesteden omdat het je onnodig kan afleiden van dat waar jijzelf goed in bent en je geld mee verdient.

Durf dus te investeren in het uitbesteden van werk, en creëer daarmee de ruimte om meer omzet te maken vanuit je core business."

Auteur

Floris Venneman