Ondernemer: durf uit te besteden

Column | Floris Venneman
Als ondernemer ben je vooral druk met het maken van omzet. Bij het draaiend houden van je bedrijf komt echter meer kijken, zoals administratie en belastingaangifte. Gelukkig kun je dit soort zaken ook uitbesteden.
"Ik ben ondernemer. Daarom weet ik als geen ander dat je vooral druk bent met het uitvoeren van en het zoeken naar nieuwe opdrachten. Bij het draaiend houden van je bedrijf komt echter meer kijken. Ik noem een aantal zaken als facturering, administratie en belastingaangifte. Onontkoombaar? Jazeker. Het goede nieuws is echter dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen.
 
Doe waar je goed in bent
Als ondernemer vind ik het vooral leuk om in gesprek te zijn met (potentiële) klanten, lezingen te geven en voor mijn klanten van toegevoegde waarde te zijn. Dit is precies waar ik goed in ben en je raadt het al: ik verdien er ook nog eens mijn geld mee. Mijn agenda is goed gevuld en ik ben graag op pad. Vanzelfsprekend blijft weinig tijd over voor administratieve taken. Eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen, dat ik bar slecht ben in dat soort zaken. Bovendien haal ik er weinig voldoening uit.
 
Het realiseren van omzet is uiteindelijk het allerbelangrijkste voor mij, net zo goed als voor andere ondernemers. Daarom is het in mijn ogen belangrijk om je kostbare tijd te steken in datgene waar je echt goed in bent. Daar krijg je immers meer energie van. 
 
Samenwerken met professionals
Geen nood: ik geef hier geen advies om ondersteunend personeel aan te nemen. Er is namelijk een betere aanpak, die perfect aansluit bij ondernemerschap. Vraag het aan zelfstandig ondernemers die jou met hun specialisme graag van dienst zijn. Zoek voor het doen van je belastingaangifte een samenwerking met een goede accountant. Een financieel adviseur is van toegevoegde waarde bij het inzichtelijk krijgen van je financiën. Voor secretariële ondersteuning is een Personal Assistent op afstand een geknipte oplossing. Minder voor de hand liggend, maar wel verstandig: is verkopen niet je sterkste kant? Zoek iemand die je kunt inschakelen als jouw accountmanager. En kost het je moeite om een column helder op papier te krijgen, een ghost writer kan je helpen.
 
Doe het vooral niet zelf
Taken als facturering, administratie en belastingaangifte zijn onontkoombaar als je ondernemer bent. Maar doe het vooral niet zelf (of je moet zelf boekhouder zijn)! Alle activiteiten die een ander sneller, efficiënter en kwalitatief beter kan dan jijzelf, moet je direct uitbesteden omdat het je onnodig kan afleiden van dat waar jijzelf goed in bent en je geld mee verdient.
 
Durf dus te investeren in het uitbesteden van werk, en creëer daarmee de ruimte om meer omzet te maken vanuit je core business."

Gouden regels voor je businessplan

Zet al je doelen op papier
Ondernemen begint met een idee. Alle vragen die uit dat idee voortvloeien, komen in een businessplan. Is er een markt voor jouw product of dienst? Wat...

Dierenziekenhuis strijdt mee in TNE verkiezing

Wie wordt The Next Entrepreneur 2012? Misschien gaat die titel wel naar Stijn Peters en Bernard Valkenburg van Dierenziekenhuis Eindhoven. In april...

Startende ondernemers zien toekomst bedrijf zonnig in

Verkiezing The Next Entrepreneur 2012
Startende ondernemers hebben vertrouwen in hun onderneming, ook in deze economisch moeilijkere tijden.

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten