Ga je ondernemen in Duitsland? Lees onze business guide

Interviews, tips, trends en kansen voor succesvol zakendoen in Duitsland

28 januari 2020

Ondernemen in Duitsland is een goed idee. Het is dichtbij, de economie draait goed en met 83 miljoen inwoners is de afzetmarkt enorm. Lees voor je die eerste stap over de grens zet, eerst deze business guide. Over de economie, zakencultuur en kansen voor de toekomst.

Business guide Duitsland

In 87 pagina's ben je op de hoogte van het potentieel van onze grote oosterbuur. Want potentie is er zeker; terwijl we in Nederland nog druk bezig zijn uit de recessie te klimmen, groeit de Duitse economie alweer. 

Download de business guide Duitsland

Handel met Duitsland

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en de handel wordt alleen nog maar meer. In 2012 groeide deze namelijk met 4 procent naar een waarde van 157,6 miljard euro, blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel in het laatste kwartaal van 2012 de Duitse economie in een dip belandde, voorspellen economen dat het eerste kwartaal van dit jaar een veel positievere lijn laat zien. En dat is goed voor het consumentenvertrouwen. Dat groeide dan ook van 5,8 naar 5,9, schrijft onderzoeksbureau GfK. 

Kansen

Met deze positieve trend kun jij als Nederlandse ondernemer je voordeel doen. Bijvoorbeeld als toeleverancier van de industrie in Duitsland. Het blijkt dat vooral in het zuiden van Duitsland nog weinig Nederlandse ondernemers te vinden zijn, terwijl daar juist de auto- en machine-industrie van Duitsland gevestigd is. Andere kansen liggen bijvoorbeeld op het gebied van online ondernemen, waar in deze business guide ook uitgebreid bij stil wordt gestaan. 

Cultuurverschillen

Nog een belangrijk punt: het verschil in zakencultuur. De lekkere losse, informele Nederlander versus de degelijke, zakelijke Duitser. Hoe ga je daar nou mee om en hoe zorg je dat je het vertrouwen wekt bij je Duitse zakenpartner? We hebben het gevraagd aan ondernemers en adviseurs. In de guide lees je precies waar je op moet letten en wat je wel of juist helemaal niet moet doen. 

Meer weten?

Meer praktische informatie over ondernemen over de grens lees je op onze Internationaal ondernemen desk of in het gratis e-book Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen.