Hoe verdien jij geld op Koningsdag?

Profiteer als ondernemer van deze feestdag

19 april 2018

Op 27 april is het Koningsdag. Deze officiële feestdag wordt traditiegetrouw gevierd met vrijmarkten, muziek, drank en vrolijkheid. De echte ondernemer ziet hier natuurlijk volop handel.

De Ondernemerskalender 2019

Vrijmarkt hoort bij Koningsdag. Iedereen mag op deze dag alles verkopen en hoeft, als hij niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, geen belasting te betalen over de winst. Een mooie gelegenheid voor ondernemende burgers om van de rotzooi op zolder af te komen, maar ook voor bedrijven om wat te verdienen. “Op een warme dag vliegen gekoelde drankjes echt van de toonbank”, vertel Amanda Holden van Nomzilla Cupcakes. Voor webshop-eigenaren zoals Amanda is 27 april een goede gelegenheid om hun waren eens fysiek aan de man te brengen en (nieuwe) klanten te ontmoeten.

Drukte

Amanda Holden maakt voor haar webshop Nomzilla cupcakes op bestelling, die klanten kunnen ophalen of laten bezorgen. Ze woont in de Amsterdamse Jordaan en maakt optimaal gebruik van de drukte in haar buurt om haar spullen aan de man te brengen. “Vorig jaar verkocht ik zelfgebakken koekjes en cupcakes, waarvan er natuurlijk ook een variant oranje was. Het is een goed moment om te werken aan naamsbekendheid en wat extra’s te verdienen. Ook is het erg leuk om klanten te ontmoeten.”

Goede voorbereiding is essentieel, waarschuwt Holden. “Je moet van tevoren nadenken over bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Mijn cupcakes smelten als het warm is. Als je zoiets wil verkopen, moet je dus een koeling huren.”

Promotie

Een vrijmarkt is niet voor elke ondernemer geschikt. Femke van der Wilk heeft een webshop en winkel in Amersfoort met kinderkleding, -boeken en speelgoed. “Vorig jaar stond ik op de vrijmarkt met kindercadeautjes, aanbiedingen en een ludieke actie. Bezoekers konden het gewicht van een knuffelaap raden en deze aap uiteindelijk winnen. Het was leuk om mijn naamsbekendheid zo te vergroten, maar ik weet nog niet of ik het dit jaar weer doe. Het kost veel tijd om iets speciaals voor te bereiden. Mensen zijn die dag vooral op zoek naar koopjes, ze zijn niet echt aan het winkelen. Als je het wel doet, moet je het vooral als promotie zien en er iets leuks van maken. Je kunt niet gewoon hetzelfde doen als in je winkel, daar zit het publiek op 26 april niet op te wachten.”

Memorabilia

Rond belangrijke gebeurtenissen als de troonswissel is er ook veel vraag naar memorabilia. De Badge Group is hierin gespecialiseerd. Directeur Ronald Heerkens: “Tijdens het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren wij de officiële merchandise-partner van het Oranjecomité.” De truc is om snel in te spelen op de markt.  “We maken bijna alles op bestelling. We hebben wel iets op voorraad, maar je kunt van tevoren nooit voorspellen wat het goed gaat doen.” Meestal zijn het functionele producten als mokken en kussentjes die veel worden verkocht.

Elk jaar is er wel weer een draagbare trend te vinden rond koningsdag. Vooral humor werkt erg goed. Zo bedacht Heineken in 2016 de W-hals, met maximaal draagcomfort. Dit is een t-shirt met een 'w-hals' (van Willem-Alexander) in plaats van een v-hals

Tips:

  • Bereid je goed voor. Houd onder meer rekening met de weersomstandigheden op 27 april

  • Doe iets speciaals. Hetzelfde aanbieden als in je winkel is niet genoeg voor zo’n feestdag.

  • Wees flexibel. Het is van tevoren lastig inschatten welk product een groot succes zal worden

  • Gebruik humor. Koningsdag is een vrolijke feestdag waarop het niet zo serieus hoeft te zijn

Let op, Koningsdag lijkt een feest te zijn waarop alles kan en mag, maar er zijn rond vrijmarkten wel een aantal regels.

  • Voor het verkopen van alcohol heb je een vergunning nodig

  • Voor het verkopen van bederfelijke etenswaar (dingen die koel moeten worden gehouden of moeten worden verhit voor consumptie) heb je een vergunning nodig

  • De Verordening op de Straathandel is ook op Koningsdag geldig, dus je mag bijvoorbeeld geen levende dieren of wapens verkopen

  • Je mag in de meeste gemeenten vanwege de veiligheid geen drank in glazen schenken of flesjes van glas verkopen. Kijk dit na op de website van je gemeente.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKB Servicedesk. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.