Hoe word je als ondernemer Hofleverancier?

Drukkerij De Bink is één van de 450 Hofleveranciers van Nederland

01 mei 2013

De troonswisseling op 30 april is extra bijzonder voor de ongeveer 450 Nederlandse bedrijven met het predicaat 'Hofleverancier'. Dankzij de koningin mogen zij immers deze titel voeren. Drukkerij De Bink is één van Nederlands Hofleveranciers en viert deze dag met de vervaardiging van een koninklijk kunstwerk.

Drukkerij De Bink is op 7 december 1882 als familiebedrijf begonnen onder leiding van Cornelis de Bink. De familie Schoonderwoerd nam het in de jaren vijftig over, om in 2012 het stokje over te dragen aan een vijf man sterk managementteam. Commercieel directeur Zeger van der Plas is er daar één van. "Sinds 1978 zit ik in het bedrijf, dat nog steeds aanvoelt als een echt familiebedrijf. Er hangt een familiaire sfeer en twee dochters en de schoonzoon van de vorige eigenaar zijn nog in het bedrijf actief. Toch merk je de overname aan kleine dingetjes: we hebben de huisstijl aangepast en het puntje van de 'i' van van het logo, vervangen door een kroontje."

Speciale druktechnieken

Een combinatie van oud en nieuw kenmerkt het bedrijf, blijkt al snel. Zo combineert de drukkerij print en vervaardiging van websites en apps met oude druktechnieken die door veel andere drukkerijen in de jaren zestig de deur uit zijn gedaan. "Wij kunnen nog steeds stansen, rillen en nummeren, iets wat we ook doen voor collega-drukkers," vertelt Van der Plas.

Hofleverancier

Sinds vijf jaar draagt Drukkerij De Bink het predicaat Hofleverancier. Dat je zo'n predicaat als ondernemer niet in je schoot geworpen krijgt, blijkt wel uit het verhaal van Van der Plas. "Een dikke multomap met een paar honderd pagina's ging ter voorbereiding naar de Commissaris van de Koningin, die ons vervolgens van top tot teen heeft doorgelicht." Alles bleek in orde en tijdens het 125-jarig bestaan op 7 december 2007 kwam de Commissaris binnenwandelen met het predicaat en een bijbehorende oorkonde. "Letterlijk en figuurlijk een bekroning op ons werk," blikt de directeur terug.

Voordelen predicaat

Zo'n 450 kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven mogen het predicaat Hofleverancier voeren. Dat wil overigens niet zeggen dat deze bedrijven allemaal ook daadwerkelijk aan het Hof leveren; het gaat erom dat ze al meer dan honderd jaar een goede reputatie hebben in de regio en een bepaalde kwaliteit, soliditeit en continuïteit leveren. Daarmee geeft zo'n predicaat je bedrijf een goede naam, beaamt ook Van der Plas. "Ik las vorige week nog in de krant dat 1 op de 15 mensen eerder iets bij een Hofleverancier koopt dan bij een andere winkel. Ook wij merken dat het predicaat onze zaak een betrouwbare sfeer geeft. Het kan nét dat duwtje zijn dat een twijfelende klant over de streep trekt. En het helpt ons bij aanbestedingen: de overheid weet door het predicaat dat je bedrijf een mooie leeftijd heeft en kwaliteit waarborgt. Inmiddels hebben we veel overheidsinstellingen zoals scholen en ziekenhuizen onder onze klanten."

Troonswisseling 

Rondom de troonswisseling heeft Drukkerij De Bink een leuke actie voor haar klanten bedacht. "Alle klanten die in maart 2500 euro omzet bij ons hebben gehaald, krijgen het kunstwerk 'Queen in balance' kado," vertelt Van der Plas enthousiast. Kunstenaar Jacques Tange heeft dit werk gemaakt, ter ere van de troonswisseling. De directeur: "Morgen zijn we gesloten, maar vanaf woensdag gaan we het kunstwerk uitdelen aan de ongeveer honderd klanten die ervoor in aanmerking komen." 

Auteur

Lenneke Arts