Politiek wil hogere drempel Europees aanbesteden

Meer kans op overheidsopdrachten? Download nu Eerste Hulp bij Aanbesteden

01 juli 2013

Door de drempel voor het verplicht Europees aanbesteden te verhogen, krijgt het Nederlandse midden- en kleinbedrijf meer kans op opdrachten van de Nederlandse overheid. Daar moet premier Mark Rutte zich tijdens de EU-top hard voor maken, vindt de Tweede Kamer.

Donderdag en vrijdag vindt een Europese top plaats waar premier Mark Rutte het Europees aanbestedingsrecht aan de kaak kan stellen. Tijdens de top staat verder vooral het onderwerp jeugdwerkloosheid centraal.

Drempelbedragen

Door de drempels voor het verplicht Europees aanbesteden te verhogen, kunnen meer overheidsopdrachten via openbare aanbesteding worden gegund. Dat scheelt veel bureaucratie en geeft Nederlandse mkb-bedrijven meer kans.

Nu moet de centrale overheid leveringen en diensten voor meer dan 130.000 euro al Europees aanbesteden, voor de decentrale overheid ligt dit bedrag op 200.000 euro en voor speciale sectoren op 400.000 euro. Voor werken ligt de grens bij alle sectoren op 5 miljoen euro.

Meer kans mkb

Dankzij de nieuwe Aanbestedingswet, die per 1 april is ingegaan, hebben mkb-bedrijven meer kans gekregen op overheidsopdrachten. Er zijn onder meer regels gekomen voor de eisen die opdrachtgevers aan partijen mogen stellen en opdrachten mogen niet meer onnodig groot worden gemaakt door ze te clusteren. 

Wil jij weten hoe jij zoveel mogelijk kans maakt op een aanbestede opdracht? Download dan in MijnMKB het e-book Eerste Hulp bij Aanbesteden, dat onlangs helemaal is geactualiseerd.

Auteur

Marlou Visser