Eerste Hulp bij Aanbesteden

Praktische handleiding over aanbestedingen

07 augustus 2013

In dit boek komen de nieuwe wet Aanbesteden, de procedure, het inschrijven op een aanbesteding en wat je kunt doen bij ongeoorloofde praktijken uitgebreid aan de orde.

In Nederland wordt op jaarbasis voor circa 60 miljard euro aan overheidsopdrachten via aanbestedingsprocedures vergeven. Zo’n 10 procent van het bruto binnenlands product! Nog steeds is het zo dat kleine en middelgrote ondernemingen niet optimaal hiervan profiteren. 

Ondoorzichtig

Hoewel de markt van aanbestedingen tientallen miljarden euro’s per jaar betreft, melden steeds meer ondernemers dat zij niet meer meedingen naar opdrachten van de (semi-)overheid. Een veel gehoorde reden voor het laten lopen van deze grote opdrachten, is dat de procedures die daarbij moeten worden gevolgd ondoorzichtig, omslachtig en tijdrovend zijn. Daar komt nog bij dat de regels voor aanbesteden regelmatig niet of niet goed worden gevolgd, waardoor ondernemers ten onrechte achter het net vissen, zonder dat zij effectief hun recht kunnen halen.

Nieuwe wet

De nieuwe Aanbestedingswet, die in werking is getreden op 1 april 2013, moet het voor ondernemers makkelijker maken om opdrachten van de overheid te verkrijgen. Deze handleiding maakt ondernemers op een korte en overzichtelijke wijze wegwijs in de eerste stappen van het aanbesteden. Stapsgewijs wordt je in de handleiding door de procedure geloodst en wordt je gewaarschuwd voor valkuilen. Uiteraard tref je ook tips aan om veel gemaakte fouten te voorkomen, zodat je je kansen op het binnenhalen van de opdracht vergroot.

Dit e-book is geschreven door Stefan Dalmolen, Van Till Advocaten.

Download nu in MijnMKB!

Auteur

Marlou Visser